SAVEZ SLIJEPIH RS: Neravnopravan položaj slijepih u RS (foto,video)

Datum:

Share post:

Predstavnici Saveza slijepih RS, Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ iz Dervente, Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS i Udruženja slijepih i slabovidih Bijeljina položili su danas vijenac na spomenik srpskom epskom pjesniku Filipu Višnjiću u Bijeljini, nakon čega je u Narodnoj biblioteci priređen kulturno-umjetnički program "S Višnjićem u sjećanju, svjetlost muzike i stiha“.

Promovisana je knjiga Jovanke Milošević na Brajevom pismu i zvučnoj tehnici "Evo ih idu", koja je poklonjena Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, dok su učenici Škole za obrazovanje i vaspitanje slijepih i slabovidih lica "Budućnost" iz Dervente izveli muzičko-recitatorski nastup.

Član Predsjedništva Saveza slijepih RS Ljubinko Rebić  rekao je da je Višnjić, iako je bio slijep, ostavio ogromno bogatsvo srpskom narodu, istakavši da i članovi Saveza nastoje da daju svoj doprinos afirmisanju i razvoju kulture i kulturnog stvaralaštva.

„Kada je riječ o položaju slijepih u RS, možemo govoriti o neravnopravnosti, prije svega, zbog težine hendikepa. Mi na neki način pokušavamo da i kroz kulturu, sport, obrazovanje, unaprijedimo naš položaj, prvenstveno školujući kadrove  u školama i specijalizovanim ustanovama“, izjavio je Rebić.

TESTNA REKLAMA

Govoreći o najvećim problemima i poteškoćama sa kojima se slijepa i slabovida lica suočavaju, Rebić je istakao samu težinu hendikepa, finansijske prilike, ali i nedostatak podrške cjelokupne društvene zajednice koja bi, prema njegovim riječima, svojim pristupom mogla da pruži veću mogućnost da slijepi prikažu svoje mogućnosti.

 „Kada je riječ o zapošljavanju, Vlada stimuliše poslodavce, ali uvijek može bolje“, istakao je Rebić.

Savez slijepih RS ima oko 2.000 članova, podijeljenih u 17 organizacija na terenu, u gradovima u RS.

Centar „Budućnost“ Derventa – Nužno obrazovanje i zapošljavanje slijepih
Vladan Popović, direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ iz Dervente, čiji su učenici učestvovali u današnjem programu, Višnjiću u čast, u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, ukazao je na značaj obrazovanja i vaspitanja slijepih i slabovidih lica, istakavši nužnost zapošljavanja ove kategorije stanovništva.

„Mi radimo od 1948. godine. Prevashodno se bavimo obrazovanjem, vaspitanjem, rehabilitacijom, pa i zapošljavanjem slijepih i slabovidih lica. Naša ustanova se trudi da učenicima pruži određena znanja, ali i da ih usmjerimo ka daljem obrazovanju i zapošljavanju. Od prošle godine imamo i program radnog tretmana za slijepu i slabovidu djecu sa područja čitave Republike, do 6 godina.  Nadam se, a i pozitivne su vijesti, izmijenila se zakonska regulativa u okviru osnovnog obrazovanja, da ćemo vjerovatno postati i resursni centar za inkluzivno obrazovanje slijepe i slabovide djece, odnosno, bićemo pomoć redovnim školama na području cijele Republike“, objasnio je Popović.

Popović kaže da je u školi trenutno 45 učenika, te da u okviru škole funkcioniše i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju koja su sa područja opštine Derventa, koji ima 20 korisnika.

Kada je riječ o finansiranju, Popović kaže da, što se tiče obrazovnog segmenta, ustanova je kompleksna po organizaciji, ali što se tiče osnovnog i srednjeg obrazovanja, finansirani su od Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...

Srbija donirala prvih 10 miliona za autoput Bijeljina-Rača

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Srbije od 10 miliona evra namijenjenu za finansiranje radova na izgradnji autoputa...