SAVEZ SINDIKATA: Ustavni sud poništio kolektivni ugovor Jujićeve i Marića (foto)

Datum:

Share post:

Neustavnim i nezakonitim proglašen i Posebni kolektivni ugovor za upravu

Na inicijativu Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, koji djeluje u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, Ustavni sud Republike Srpske, donio je odluku kojom je nezakonitim i neustavnim proglašen Posebni kolektivni ugovor u oblasti uprave koji su potpisali ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Senka Jujić i predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Ovo je drugi po redu Posebni kolektivni ugovor ( 23. februara 2023.godine neustavniim i nezakonitim proglašen je PKU za zaposlene u lokalnoj samoupravi), koji su potpisali ministar uprave i lokalne samouprave RS i predsjednik Sindikata uprave RS, a da je od strane Ustavnog suda proglašen neustavnim i nezakonitim, što dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti i namjerama, ali je sigurno da njihovi postupci nisu slučajni .

Naime, gospođa Jujić je u više navrata, upozorena od strane Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS da ne treba da stavi svoj potpis na posebni kolektivni ugovor, jer je to u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom, ona je to ipak učinila i godinama je produžavan Posebni kolektivni ugovor kojem je istekao rok važenja. Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS je prije tačno godinu dana podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti uprave, koji su zaključili Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Sindikat uprave RS, svjesno i protivzakonito izostavljajući reprezentativni Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, a favorizujući Sindikat uprave, jer je postojala očigledna namjera da se ne radi na poboljšanju i unapređenju prava radnika zaposlenih u upravi. Iz tog razloga će protiv odgovornih Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS podnijeti krivične prijave i tražiti odgovornost onih koji su učestvovali u pripremi takvog neustavnog i nezakonitog akta i stavili svoj potpis na kolektivni ugovor, jer se ista greška ne može ponoviti dva puta, a da ste prethodno na to upozoreni.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske odlučio je 26. aprila 2023. godine da odluka o primjeni odredaba posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti uprave Republike Srpske, koju je donijela Vlada RS i sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu.

Sada su se konačno stekle zakonske pretpostavke da Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, bude aktivni učesnik, kako bi se, nakon sedam godina, ispregovarao novi Posebni kolektivni ugovor u oblasti uprave, koji bi trebao donijeti veći obim prava i bolje uslove rada za zaposlene u oblasti uprave.

Novi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti uprave, koji će ispregovarati i zaključiti Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, koji djeluje u okviru Saveza sindikata Republike Srpske, biće u interesu svih zaposlenih u upravi i upravnim organizacijama, a ne po željama Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i interesa pojedinih sindikalnih lidera.

Odluka Ustavnog suda je i poruka svima da niko ne može biti iznad Ustava i Zakona, bez obzira na namjere da jedan sindikat favorizujete u odnosu na drugi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sedam godina od smrti legendarnog Muhammeda Alija

Prošlo je sedam godina od smrti Muhammeda Alija, jednog od najharizmatičnijih boksera svijeta svih vremena i velikog borca...

BIJELJINA: FK “Podrinje“ iz Janje igra odlučujuću utakmicu za opstanak u Prvoj ligi Srpske

Prva liga Republike Srpske: Bitka za opstanak  Posljednjih 90 minuta prvoligaškog karavana za sezonu 2022/23 biće odigrano u subotu...

MINISTAR MINIĆ: Optužbe iz bijeljinske Gradske uprave su isključivo politikantske prirode

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić prokomentirisao je optužbe koje su na njegov i račun...

RSS se širi i na Ugljevik – održan sastanak povodom osnivanja Opštinskog odbora (foto)

RSS se širi i na Ugljevik – održan sastanak povodom osnivanja Opštinskog odbora U Ugljeviku je održan prvi sastanak...