SATLER U BIJELJINI: Ni Federacija BiH, a ni nivo BiH, ne provode odluke Ustavnog suda

Datum:

Share post:

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, komentarišući odluku da predstavnici RS neće učestvovati u radu Savjeta ministara i Parlamenta BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, rekao je da se sada govori o Banjaluci, ali da i ostatak zemlje, i Federacija BiH, a i nivo BiH, ne provode značajan broj ranijih odluka Ustavnog suda.

„Kada je riječ o pravosuđu i vladavini prava, mislim da ne treba naglašavati da u svakom društvu i sistemu mora postojati jedna konačna istanca arbitara, koje je nazavisno tijelo u donešenju odluka. U kontekstu pravnog sistema, jedna od njegovih okosnica je upravo Ustani sud. Njegove odluke su konačne i pravno obavezujuće. Kakva god da je odluka, ona je konačna i obavezujuća. Sada govorimo o potezima iz Banjaluke, ali i ostatak zemlje, i Federacija BiH, a i nivo BiH ne provode značajan broj ranijih odluka Ustavnog suda. Neprovođenje ovakvih odluka dovodi do pravne neizvjesnosti“, izjavio je Satler danas u Bijeljini.

 
Satler smatra i da građane više interesuju pitanja u vezi sa njihovom egzistencijom, obrazovanjem, kao i ekonomska pitanja, a ne, kako kaže, politika identiteta.

Osvrnuvši se na pitanje vladavine prava i pravosuđe, Satler je naglasio da postoji jasna svijest o tome da pravosuđe u BiH i cijeli sistem moraju da prođu kroz izmjene i poboljšanja.

TESTNA REKLAMA

„Situacija koju  danas imamo nije se desila tek tako. Ovo je rezultat urušavanja sistema u periodu od 20 godina. Potreban nam je snažniji angažman građana i organizacija civilnog društva. Građani priželjkuju jednakost svih pred zakonom i snažniju borbu protiv korupcije, ali i razuman rok kada je riječ o suđenju“, istakao je Satler.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...