ŠAROVIĆ: SDS neće podržati najavljeno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u NS RS

Datum:

Share post:

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je izjavio da ova stranka neće podržati najavljeno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog odobravanja agremana njemačkom ambasadoru u BiH bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Šarović je u Istočnoj Ilidži rekao da SDS još nije odlučio da li će učestvovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske povodom izjave srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika o štetnosti po vitalni nacionalni interes Srpske odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru ili će na drugi način izraziti svoj stav po ovom pitanju.

On je ocijenio da bi eventualno uskraćivanje agremana njemačkom ambasadoru u BiH bio akt protiv Njemačke, koja bi sigurno odgovorila uvođenjem recipročnih mjera BiH.

-Recipročne mjere znače problem za sve nas. Doći će u pitanje i vizni režim i radne dozvole za desetine hiljada naših ljudi, mnoge kompanije moraće da prekinu obavljanje svojih radova u Njemačkoj, a više stotina naših kompanija iz drvne, hemijske, tekstilne i mnogih drugih industrija moraće da obustave svoje isporuke – rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

TESTNA REKLAMA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva 2. septembra, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske primljen je Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta radi izjašnjavanja o njegovoj izjavi o ovoj odluci.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i, ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...