Sarajlija "pametniji od države": Nije plaćao kazne za parking, dužan 40.000 €

Datum:

Share post:

Ovu informaciju je objavila Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA), dodajući da je ukupan broj nenaplaćenih naloga 191.082.

Prema rečima Gorana Rakića, šefa Kabineta direktora IDDEEA, najviše neplaćenih kazni ima jedan Sarajlija, koji je do sada kažnjen s više od 80.000 KM (oko 40.000 evra).

"Njegovo prijavljeno prebivalište je u sarajevskoj opštini Stari grad, a duguje tačno 81.010 KM. Za njim slede vozač iz Trebinja sa 64.252 KM i dužnik iz Brčko distrikta sa 56.088 KM", naveo je Rakić. 

Zakoni o prekršajima nalažu da je poreska uprava dužna izvršiti prinudnu naplatu ako se tokom jedne godine ove kazne ne naplate. 

TESTNA REKLAMA

Ali, kako nam je pojasnio Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS, ubrzo se konstatuje da poreska uprava ne može naplatiti dug zato što dužnik nije zaposlen ili nema pokretnih stvari koje bi se mogle zapleniti. 

"Takvom vozaču oduzme se vozačka dozvola, ali on i dalje vozi. Policija ga zaustavi i napiše novi nalog. Tako se kazne gomilaju unedogled. Ispada da je pojedinac pametniji od države", kaže Radović. 

Ševal Kovačević, veštak saobraćajne struke, smatra da se na ovom primeru najbolje vidi da je BiH zakazala te da je poražavajuće da se takvim vozačima ne mogu oduzeti vozila, prenosi Srpska info. 

"Voze se neregistrovani automobili, automobili na tuđe ime. Takvim vozačima vozilo odmah treba oduzeti. Ne sme mu se dopustiti da vozi dok ne izmiri dug. Pitam se koliko je života ugroženo. Ljudi svakodnevno ginu na putevima, a nesavesni vozači i dalje voze i skupljaju kazne", rekao je Kovačević.

​Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...