Bojan Šapurić iz Trebinja izabran je za predsjednika Narodnog demokratskog pokreta, najmanje stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, prema izbornom rezultatu.

Na skupštini u Banjaluci izabrani su i članovi Glavnog odbora, te usvojene programske i statutarne izmjene.

Šapurić je istakao da NDP ostaje pri dosadašnjim političkim stavovima koji se odnose na očuvanje dejtonske Republike Srpske i njenih ustavnih nadležnosti.

– Pitanje imovine Republike Srpske za nas je riješeno, iako je od bošnjačkih političkih struktura stavljeno pod veliki pritisak. Imovina Republike Srpske pripada isključivo Srpskoj i njenim stanovnicima – rekao je novoizabrani predsjednik NDP.

On je naveo da je NDP protiv prodaje prirodnih bogatstava koje posjeduje Republika Srpska, kao i da će ova stranka u narednom periodu pokazati svoju jačinu.

Bivši predsjednik NDP Dragan Čavić poručio je da je došlo vrijeme da se rukovodstvo stranke prepusti mlađim generacijama.

– Vjerujem da će novoizabrano rukovodstvo odoljeti svim izazovima ovog vremena i imaće podršku starijih članova. NDP je u proteklim godinama djelovao politički otvoreno i iskreno – zaključio je Čavić.

Dugogodišnji lider i jedan od osnivača stranke, Dragan Čavić, podnio je 24. decembra 2022. neopozivu ostavku na tu funkciju. Za vršioca dužnosti predsjednika NDP bio je izabran dotadašnji potpredsjednik Šapurić. Rođen je 1994. godine u Trebinju, po zanimanju je diplomirani pravnik.

Kako mu piše na Tviter profilu, osim predsjednika NDP, po staroj dobroj praksi političara iz vlasti, ima još dvije funkcije – direktor Direkcije za poslove operatora sistema podsticaja u Eleketroprivredi RS i odbornik u Skupštini grada Trebinja.

Međutim, njegov drugi Tviter profil, odavno neažuriran, pokazuje Šapurićevu političku prošlost u DNS. Tu su stare fotografije sa Markom Pavićem, Adamom Šukalom, Lejlom Rešić, Neđom Trninićem… Šapurić je DNS napustio u ljeto 2020. godine.

Sudbina je htjela da novi predsjednik NDP bude izabran baš deset godina od nastanka NDP. Stranka je pod tim imenom nastala 9. juna 2013. godine ujedinjenjem Demokratske partije na čelu sa Draganom Čavićem i Narodne demokratske stranke na čelu sa Krstom Jandrićem. Ovom pokretu je 24. aprila 2014. godine pristupila i Nova socijalistička partija Zdravka Krsmanovića, nastala izlaskom jednog broja funkcionera iz SP Petra Đokića.

Upravo tih deset godina zapravo su svojevrsni politički vremeplov Republike Srpske jer oslikavaju sve ono što nam se dešava u političkom životu – od prelazaka iz jedne stranke u drugu, preko ulaska strake iz opozicije u vlast, cijepanja i stapanja partija, do kombinacija koje nam sada izgledaju nemoguće.

Ako se vratimo tih deset godina unazad, u prvim redovima tadašnje Osnivačke skupštine NDP vidjećemo mnoga zanimljiva lica. Za razliku od današnje. Tada su jedan do drugoga stajali Nedeljko Čubrilović iz DNS, Predrag Kovač iz SDS, Mladen Ivanić u to vrijeme lider PDP, zatim radikali Nikola Poplašen i Milanko Mihajlica, Ilija Stevančević iz PUP. Tu su još bili Ostoja Kremenović, Slobodan Popović, Milenko Jaćimović, Mirna Savić Banjac…

Za glavni sto potom su, uz lidera Dragana Čavića, sjeli Momčilo Novaković, Slobodan Šaraba, Dragutin Škrebić, Mirna Savić Banjac, Đorđe Milićević, Vojislav Gligić…

Čavić se nedavno politički penzionisao, ali je i dalje na čelu banjalučke „Elektrokrajine“. Škrebić je trenutno u SPS Gorana Selaka i delegat u Vijeću naroda RS, Savić Banjac je narodni poslanik u PDP, Milićević u SDS i načelnik je opštine Šamac, dok je Gligić ostao vjeran NDP i nalazi se ponovo u Vijeću naroda Republike Srpske.

Krsmanović je preminuo u martu 2019. godine, dok je Jandrić politički neaktivan, makar javno.

Danas su kao gosti skupštine NDP bili lider SP Petar Đokić, u ime SNSD Nada Tešanović i Vlado Đajić, Boran Bosančić je došao u ime DEMOS…

NDP je na početku bio opoziciona stranka, a njen lider Dragan Čavić jedan od najglasnijih opozicionara, koga su poštovali čak i pojedinci u vlasti. NDP je sa SDS, PDP i ostalim manjim strankama formirao opozicioni Savez za pobjede, pa Savez za promjene. Iz tog perioda još se pamte verbalni okršaji Dragana Čavića i lidera SNSD Milorada Dodika, u kojima se nisu birale riječi poput kukavice, luzera, štetočine, frustriranog lažova.

A onda se se sve promijenilo. Poslije opštih izbora 2018. stranka donosi odluku da okrene leđa opoziciji i priključuje se vladajućoj koaliciji u Srpskoj. Izazivajući bijes u opozicionom dijelu biračkog tijela. Prije toga Čavić je bio kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke, ali je glatko poražen od Igora Radojičića (SNSD).

– Od večeras više nismo dio Saveza za promjene. To više ne postoji. Izgubili smo izbore i to je pošteno – izjavio je Čavić 7. novembra 2018.

NDP je na posljednje opšte izbore 2022. izašao u koaliciji sa SP Petra Đokića. Koalicija je osvojila pet poslaničkih mjesta u Narodnoj skupštini, ali ni jedno nije pripalo NDP. Mnogi misle da je uzlazak u vlast bio „salto mortale“ za NDP, iako postoji tumačenje da bez toga NDP ne bi uopšte opstao do sada.

Današnja izborna skupština je na bilbordima u Banjaluci najavljena kao „Nova Dobra Priča“. Ne može im se osporiti da su marketinški živnuli, a da li su i politički, vidjećemo već na lokalnim izborima iduće godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име