"Samo da je protiv Srba" NEŠIĆ o odlukama Ustavnog suda BiH

Datum:

Share post:

'' Ustavni sud BiH ruši sam sebe i svoje ranije odluke. Ranije je donosio odluke da nije nadležan za razmatranje deklaracija, rezolucija i podzakonskih akata, a sada tvrdi suprotno i ukida odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti. To govori o pravnoj lakrdiji Ustavnog suda BiH'', izjavio je predsjednik DNS Nenad Nešić komentarišući zadnju odluku Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Nešić navodi da član 6. stav (3) tačka a) Ustava BiH precizno propisuje da Ustavni sud BiH ima nadležnost da odlučuje u sporovima između BiH i entiteta i odlučuje da li je neki član ustava ili zakona entiteta u saglasnosti sa Ustavom BiH.

''Ova apelacija je morala biti odbačena kao nedopustiva, ali očito je da je politika nadvladala pravo i da je Ustavni sud udario sam na sebe. Da nije tužno bilo bi smiješno da se jedna deklarativan akt proglašava neustavnim. To je ravno zabrani slobode mišljenja. Volio bih da vidim u kojoj odredbi Ustava BiH piše da se prenesene nadležnosti ne mogu vratiti! Dakle, Ustavni sud kaže da poslanici Narodne skupštine nemaju pravo na politički stav da će nešto uraditi u skladu sa Ustavom i propisanim procedurama'', ističe Nešić.

Ovo je drugi put nakon Dejtona, podsjeća on, da je Ustavni sud BiH odlučivao o nečemu što nije opšti akt, odnosno ustav ili zakon, i ranije je kao nedopuštene odbacio sve apelacije koje su se odnosile na podzakonske akte. 

TESTNA REKLAMA

On podsjeća da je prvi takav presedan napravljen da bi se osporila investicija Republike Srbije u HE ''Buk Bijela'', HE ''Foča'' i HE ''Paunci'' na rijeci Drini.

''Kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, očito je da Ustavni sud nema pravila i da odlučuje po principu – samo neka je protiv Srba, šta nas briga za Ustav BiH'', smatra Nešić.

Predsjednik DNS-a je izrazio žaljenje što vlast Republike Srpske nije posvetila dovoljno pažnje i nije lobirala za realizaciju za nju najznačajnijeg prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji glasi: odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

''Da sam ja bio član Predsjedništva BiH protekle četiri godine, svaki dan bi posvetio lobiranju da EU izvrši pritisak da se konačno riješimo stranih kadija koji su se pretvorili u ustavotvorce'', poručio je Nešić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FK ’’ZVIJEZDA 09’’: SUDIJSKA LAKRDIJA U REŽIJI SUDIJE BUTULIJE I POMOĆNIKA MAKSIMOVIĆA (video)

Saopštenje za javnost FK ’’Zvijezda 09’’ iz Bijeljine prenosimo u cijelosti: ’’Da li je jučerašnja utakmica 2. kola m:tel...

BUDI RADNIK: Sutra u Centru za kulturu predstavljanje novih igrača FK ’’Radnik’’ i najava prodaje sezonskih ulaznica

Sutra, (ponedeljak, 15.avgust 2022.)  će se u Galeeriji  Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17..00 časova održati pres...

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...