ŠAMAC: Obilježavanje 31 godine od osnivanja Druge posavske brigade

Datum:

Share post:

Na gradskom trgu u Šamcu danas će biti obilježena 31 godina od osnivanja Druge posavske brigade i 18 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Predviđen je svečani defile sa pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska, a pridružiće im se i ešalon Druge posavske brigade i građani.

Na manifestaciji će biti uručena priznanja četvorci starješina Druge posavske brigade.

Druga posavska brigada je bila jedinica Vojske Republike Srpske.

Nastala je od starješina i vojnika Taktičke grupe 17. Tuzlanskog korpusa JNA i mobilisanih vojnih obveznika. Brigada je osnovana 18. maja 1992. u Šamcu i bila je u sastavu Istočno-bosanskog korpusa VRS.

Imala je sedam pješadijskih bataljona, manevarski bataljon nazvan „Specijalni bataljon“, tenkovski i pozadinski bataljon, komandu stana, laku artiljerijsko-raketnu bateriju PVO, dvije minobacačke baterije 120/82 mm, četu vojne policije, inženjerijsku četu i četu veze. Komandno mjesto brigade bilo je u Pelagićevu, a istureno komandno mjesto u Šamcu.

Brigada je imala oko 7.000 boraca. Do proboja koridora u ljeto 1992. držala je 142 km linije odbrane, od rijeke Bosne na zapadu do rijeke Tinje na istoku. Popunjena je vojnim obveznicima iz opština ŠamacDonji Žabar i Pelagićevo. Nakon proboja koridora, na posavski dio ratišta došle su jedinice 1. krajiškog korpusa VRS. Formirana je Taktička grupa 4 na južnom dijelu fronta, u čiji sastav je ušao 1. pješadijski bataljon, a na sjevernom dijelu fronta formirana je Taktička grupa 5, u čiji sastav je ušao preostali dio 2. posavske brigade.

Brigada je 29. septembra 1994. podijeljena na 2. i 3. posavsku laku pješadijsku brigadu. Komandno mjesto 2. posavske lake brigade bilo je u Šamcu, a istureno komandno mjesto u Obudovcu. Na dan formiranja imala je: komandu brigade, komandu stana, vod vojne policije, izviđački vod, vod veze, pet pješadijskih bataljona, dvije interventne čete, tenkovsku četu, laku artiljerijsko-raketnu bateriju PVO, pionirski vod, pozadinsku četu. Brigada je imala 2.604 borca.

Zona odgovornosti bila joj je na sjevernom dijelu posavskog ratišta. Njeni pripadnici pridodavani su jedinicama Istočnobosanskog korpusa VRS na Majevici1. posavskoj brigadiSarajevsko-romanijskom korpusu na sarajevskom dijelu ratišta, Drinskom korpusu na dijelu ratišta kod Žepe i Han Pijeska i u zoni odbrane 2. krajiškog korpusaBihaćKrupaGlamočMrkonjić Grad. Brigada je imala 441 smrtno stradalog (406 poginulih, 15 samoubistava i 20 umrlih) i 1.019 ranjenih, među kojima je 66 boraca sa dva, a deset sa tri ranjavanja.

Brigadom su komandovali: pukovnik Mihajlo (Mićo) Đurđević (19 – 29. maj 1992), Dragan Đorđević (29. maj – avgust 1992), potpukovnik Mile Beronja (avgust 1992 – 29. septembar 1994) i pukovnik Cvjetko Savić (29. septembar 1994. do kraja rata). Brigada je u februaru 1996. preformirana i ušla je u sastav 311. brigade 3. korpusa VRS, koja je nastavila njenu tradiciju. Spomen-soba brigade nalazi se na trgu u Šamcu, kao i centralni spomenik palim borcima za slobodu 1992-1995. U mjesnim zajednicama podignuto je 16 spomen-obilježja.

Specijalni bataljon kojim je komandovao pukovnik Milan Josić, odlikovan Ordenom Nemanjića drugog reda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U bijeljinskoj Bolnici otvorena još jedna angio sala (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" otvorena još jedna angio sala. Svečana ceremonija počela je u 12.00...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu remont TS „Kravica“, bez električne energije oko 1.300 kupaca

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "U sredu 17. aprila 2024. godine, radnici „Elektro-Bijeljine“ izvodiće radove na godišnjem remontu...

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...

Umrla baka Draginja (95): Preživjela tifus i Jasenovac (foto)

Na praznik Prepodobnog Tita Čudotvorca, 15. april 2024. preminula je Draginja (Nikole) Balać. Baka Draga, rođena Kukić, rođena je...