Republika Srpska je uvijek imala šansu za plasman poljoprivrednih proizvoda koja je sada i značajno veća zbog nedostatka poljoprivrednih kultura u eri globalizacije tržišta, klimatskih promjena, ratova, suša i poplava, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

On kaže da će to biti izuzetno bitno narednih godina jer se zbog dešavanja u svijetu već pojavljuje nedostatak poljoprivrednih kultura, zbog čega je istakao neophodnu pomoć poljoprirednim proizvođačima u Republici Srpskoj da agrar bude organizovan tako da pruži mogućnost otkupa i prodaje proizvoda.

„Izmijenili smo zakon o zemljoradničkim zadrugama i omogućili da se agrar organizuje kroz zadruge i klastere, treba da jačamo tehnološku opremu, skladišne kapacitete, da poljoprivredni proizvođač u Republici Srpskoj koji ima robu može da je brendira i plasira na tržište“, rekao je Minić novinarima nakon otvaranja 22. Međunarodnog sajma poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro“ u Bijeljini.

Minić je pohvalio organizaciju Sajma sa rekordnih više od 300 izlagača u žitnici Republike Srpske i naveo da je resorno ministartsvo obezbijedilo dodatna sredstva da manifestacija bude u novom ruhu, od proširenja sajamskog kapaciteta do uređenja spoljašnjeg i unutrašnjeg izlagačkog prostora.

„Činjenica da je zemlja partner `Interagra` Republika Srbija, koja je i naš životni partner, svjedoči da je Sajam sve organizovaniji, ljepši i bolji. Očekujem da na polju budućih poslovnih angažmana i razvoja saradnje bude najuspješniji do sada“, istakao je resorni ministar.

Uz ocjenu da Republika Srpska na ovom sajmu ima šta da pokaže, Minić je rekao da je, uprkos mnogobrojnim izazovima, obezbijeđen kontinuitet podrške Vlade Srpske poljoprivrednim proizvođačima.

„Budžet za poljoprivredu Republike Srpske je duplo veći, zajedno sa programima podrške poput saradnje sa Mađarskom, to je 230 miliona KM, a do sada je bilo 90 miliona KM godišnje“, naveo je Minić.

On je istakao da je samo u navodnjavanje u Republici Srpskoj uloženo više posljednjih pet godina nego u proteklih 25 godina.

Državni sekretar u Vladi Srbije Livija Pavičević čestitala je na sjajnoj organizaciji Sajma i navela da je na „Interagru“ 15 izlagača iz Srbije.

„Ministartva Srbije i Republike Srpske imaju odličnu saradnju u oblasti agrara, u kontinuitetu smo u komunikaciji, savetujemo se i u određenim situacijama pomažemo jedni drugima. To je dokaz da samo tako sjedinjeni i zajedno možemo da ostanemo i da budemo još jači, da se okupljamo, budemo još brojniji“, poručila je Pavičevićeva.

On je u izjavi novinarima pohvalila i doprinos privrednih komora u Srbiji i Republici Srpskoj za organizaciju „Interagra“.

Predsjednik Privredne komore Vojvodine Vladimir Gak je u obraćanju nakon otvaranja poljoprivrednog sajma u Bijeljini istakao značaj toga što je Srbija ovogodišnja zemlja partner „Interagra“, navodeći kao najvažniji razlog to što je u spoljnotrgovinskom prometu Srbija apsolutno najvažniji partner Srpske sa procentom učešća od 15 odsto, što je za proteklih pola godine gotovo 460 miliona evra.

On je za 24. septembar najavio veliki Poslovni forum privrednika Republike Srpske i Srbije u sjedištu Privredne komore Vojvodine, uz ocjenu da saradnja koja postaje sve formalnija podstiče privredu i privrednike, što utiče i na bolji život građana Srpske i Srbije.

U ime organizatora Sajma, vršilac dužnosti direktora bijeljinskog preduzeća „Grad“ Predrag Mičić rekao je novinarima da se ovogodišnji „Interagro“ održava na više od 15.000 metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog prostora i da se očekuje 15.000 posjetilaca.

Na konferenciji za novinare nakon otvaranja poljoprivrednog sajma Mičić je dodijelio priznanje za dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo sa Privrednom komorom Vojvodine bivšem predsjedniku ove komore Bošku Vučureviću.

Generalno sponzor Sajma “Interagro” je preduzeće “KITE BH”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име