Sahrane jedno preduzeće, pa pređu na drugo

Datum:

Share post:

Zbog lošeg rukovođenja i milionskih dugova mnoga javna preduzeća su propala ili su pred vratima stečaja, ali njihovi direktori nisu kažnjeni, već nagrađeni novom funkcijom.

Iako se po svim pravilima loši đaci uvijek kažnjavaju, loši radnici otpuštaju, sudeći po svemu, sa funkcionerima je malo drugačije. Ljudi koji su godinama bili na čelu preduzeća ili ministarstava koja su imala loše rezultate često su dobijali nove funkcije, nekada čak i na boljem položaju.

Posljednji primjer iznjedrila je afera „Pelene“. Predsjednik tenderske komisije Fonda zdravstvenog osiguranja RS Đorđe Cvijić, koja je bila ključna u odabiru loših pelena za teško bolesnu djecu i odrasle sa invaliditetom, umjesto da bude pozvan na odgovornost nagrađen je direktorskom foteljom, te je imenovan za izvršnog direktora za javne nabavke.

Sličan primjer mogli smo da vidimo i u Željeznicama Srpske. Dragan Savanović, dugogodišnji generalni direktor Železnica RS, smijenjen je, ali i je i dalje rukovodilac u preduzeću, koje je tokom njegovog direktorovanja zapalo u gubitke, koji su ga doveli na ivicu stečaja. Nakon smjene Savanović je postavljen za pomoćnika generalnog direktora, i to za tehnološko unapređenje.

TESTNA REKLAMA

Sličnih primjera i nagrađivanja „loših đaka“ bilo je i u Šumama Srpske, kao i u Elektroprivredi, banjalučkoj Toplani, ali u mnogim ministarstvima.

Poštuju se zakoni partije

Ovaj fenomen proizilazi iz toga što se kod nas ne poštuju doneseni zakoni, nego samo zakoni partije, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

– Kod nas ne postoji ono što zovemo odgovornost, kako moralna tako i ona do koje bismo dobili da se poštuju i primenjuju zakoni. Ovde postoji i djeluje samo zakon partije – smatra Topićeva.

Dodaje da partija postavlja zaslužne, nagrađuje ih i oni su isključivo odgovornji njoj.

– Odgovaraju samo onda kad padnu u njenu nemilost i tad gube privilegije i pozicije koje su i dobili zahvaljujući njoj, a to zapravo govori o nepostojanju pravne države. Ona bi postojala samo kada bi svi oni koji su zloupotrebili položaj i pravno odgovarali za to – ističe Topićeva, dodajući da primjere procesuiranja imamo samo kao rezultat političke osvete, što govori o tome da je pravosuđe u raljama politike.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...