SABORAVANJE U ČAST SVETIH KIRILA I METODIJA: U Ugljevičkom hramu obilježen Dan slovenske pismenosti i kulture

Datum:

Share post:

U ugljevičkom hramu Svete Petke Paraskeve danas je služena Sveta liturgija nakon koje je održana Duhovna akademija povodom Dana slovenske pismenosti i kulture koji je ustanovljen u čast Svetih Kirila i Metodija, braće, tvoraca prvog slovenskog pisma –glagoljice.

Protejerej Aleksandar Tešić rekao je da Srpska pravoslavna crkva danas slavi velike svetitelje, braću Grke iz Soluna, koji su svojom ravnoapostolskom misijom izvršili evangelizaciju pravoslavnih Slovena.

-Oni su sačinili prvo slovensko pismo glagoljicu, preveli bogoslužbene knjige, zapravo, njima dugujemo veliku zahvalnost zato što smo pravoslavni i hrišćani-rekao je u propovjedi Tešić.
O Svetim Kirilu i Metodiju na Duhovnoj akamediji besjedio je đakon Nemanja Marković koji je  naglasio da su ova dva velikana u biće slovenskog čovjeka utkali Hrista i njegovu nauku, ne razlikujući ih na istočne, zapadne ili južne.

-Zato ih mi slavimo kao sveslovenske apostole, jer se kroz njih, svi ujedinjujemo pred Gospodom. Danas, kada duvaju bure ovoga vremena, najbolje možemo vidjeti djelo svete braće Kirila i Metodija kroz to što brat, brata, i narod drugi narod, ne želi da izda i poklekne zamci nečastvog demona koja se našem narodu plasira korz raznorazne pritiske-poručio je Marković.

Liturgiji i Duhovnoj akademiji prisustvovao je načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je istakao da je važno da čuvamo našu vjeru pravoslavnu,  pismo, jezik, kulturu, tradiciju i običaje.

Perić je zahvalio organizatorima i učesnicima današnje akademije i najavio dalju podršku ovakvim i sličnim manifestacijama.

Crkvena opština Ugljevik zajedno sa Centrom za kulturu “Filip Višnjić” iz Ugljevika organizovala je Duhovnu akademiju na kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole “Aleksa Šantić” i Srednjoškolskog centra “Mihailo Petrović Alas”, Etno grupa “Tamjan” koja djeluje pri hramu Svete Petke Paraskeve i Kulturno umjetničko društvo “Rudar”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...