Rukopis Jelene Kalajdžije iz Bijeljine u širem izboru za nagradu „Slaviša Nikolin Živković“

Datum:

Share post:

Žiri za dodelu književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki, doneo je odluku da u širi izbor, za najbolji neobjavljeni književni rukopis napisan na srpskom jeziku, uvrsti desetoro stvaralaca.

„Distorsio a cappella“ Jelena Kalajdžija iz Bijeljine, „Iz škrinje“ Jasna Jeremić iz Mladenovca, „Heroji sa buvljaka“ Tanja Đorđević iz Velikog Gradišta, iz Beograda „Montaža anonimnih dojava“ LJiljana Đurđević Stojković, „Na putu do čoveka“ Nikola Pantić, „Ti i ja“ Pavle Lazić, „Šredingerovi akordi“ Miloš Živanović i iz Niša „Natalija s one strane mejlova“ Jadranka Milenković, „Dve ikone“ Dragan Marinković, „Kako kentauri nose pantalone“ Nikola Kostić.

Nakon prethodno objavljenog užeg izbora rukopisa, ime dobitnika nagrade biće objavljeno 3. aprila 2023. godine na dan rođenja Slaviše Nikolin Živkovića.

Ova književna nagrada čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, a od 2019. godine odlukom Skupštine Grada Niša postaje zvanična gradska književna nagrada. Sastoji se od povelje i objavljene knjige laureata.

Dosadašnji laureati književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“ su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić i Vukosav Delibašić.

Pojedini delovi iz prispelih, a nenagrađenih rukopisa, predlogom žirija i uz pristanak stvaraoca, mogu biti objavljeni u književnoj periodici. Žiri nagrade upućuje posebnu pohvalu svim stvaraocima dramskih tekstova koji su se javili na konkurs, a u znak podrške Društvo najavljuje osnivanje nove književne edicije koja će negovati dramu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...

Twitter ukida stare oznake za verifikaciju 1.aprila

Zastarjeli verifikovani korisnici moraće da plate kako bi zadržali svoj status. Uskoro će korisnici sa prethodno verifikovanim Twitter nalozima...