RUGIP tužena za 4,8 miliona KM

Datum:

Share post:

Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) zbog izgubljenih sudskih sporova lani je morala da isplati više od 840.000 KM, a tužena je i za dodatnih 4,8 miliona KM, objelodanili su revizori.
 

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je da se protiv Uprave na kraju 2018. godine vodio veći broj sudskih postupaka u vrijednosti oko 4,8 miliona KM, bez obračunatih zateznih kamata.

„Najteža“ tužba protiv Uprave je ona podnesena od strane Vojinović Vladimira radi naknade štete zbog odbijanja zahtjeva za upis zabilježbe mjere obezbjeđenja na nekretninama. Vrijednost tog spora je 2.024.922 KM.

RUGIP je tužena i od strane preduzeća „Digit“ radi neizmirenih obaveza u iznosu od 464.695 KM, dok je tužba firme „Alfa trade MG“ radi naknade štete vrijedna 538.717 KM.

TESTNA REKLAMA

S druge strane Uprava se javlja kao tužilac u sudskim postupcima vrijednosti oko 500.000 KM bez zateznih kamata, od kojih je najznačajniji spor protiv firme „Digit“ u iznosu od 473.330 KM.

Uprava ima i tri tužbe protiv Kancelarije za razmatranje žalbi po postupcima javnih nabavki, ali njihova vrijednost nije određena.

Revizori su utvrdili da je Uprava tužena i od strane radnika u više radnih sporova koji se vode pred sudovima.

RUGIP je procijenila da sudski sporovi neće prouzrokovati materijalno značajne štete po Upravu u narednom periodu.

Sudska rješenja „odnijela“ 840.000 KM

RUGIP je tokom 2018. godine po sudskim rješenjima imala rashode od 841.538 KM, odnosno po osnovu isplate glavnice duga po sudskim rješenjima platila je 697.682 KM, za kamate po sudskim rješenjima 95.435 KM,  a za ostale rashode po sudskim rješenjima 48.421 KM.

Najveće iznose RUGIP je platila na osnovu dva vansudska poravnanja i to sa banjalučkim firmama „Geoastor“ kojoj je isplaćeno 650.835 KM, te „Prime Communication“ kojoj je isplaćeno 46.145 KM.

„Rashodi po osnovu isplate kamate po sudskim rješenjima najvećim dijelom se odnosi na kamatu po presudi Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 12. juna 2018. godine, a u vezi sa isplatom dijela kupoprodajne cijene poslovnog prostora u Prijedoru“, naveli su revizori.

RUGIP je zbog navedenih poravnanja i spora za poslovni prostor u Prijedoru morala da isplati troškove postupka u iznosu od 40.750 KM.

S druge strane RUGIP je lani dobila sporove po tužbi firmi „Geoinženjering“ i „Gis soft“ radi isplate duga za geodetske radove u iznosu od 3,9 miliona KM i po tužbi „Geoinženjeringa“ i Soldat Radivoja radi naknade štete i sticanja bez osnova u iznosu od 518.120 KM.

Zapošljavanje mimo zakona

Revizori su utvrdili da je RUGIP tokom 2018. godine zaposlila 80 izvršilaca, i to 15 na neodređeno vrijeme putem javnog konkursa i 65 na određeno vrijeme.

U Upravi je sistematizovano ukupno 142 radna mjesta sa 967 izvršilaca, a na kraju godine bilo je zaposleno ukupno 863 izvršioca.

„U Upravi je tokom godine, na određeno vrijeme, zbog povećanog obima posla bilo zaposleno 62 izvršioca na period duži od šest mjeseci, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima“, istakli su revizori.

Zakon propisuje da se radni odnos može zasnovati na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla najduže šest mjeseci.

„Uprava nije u potpunosti poštovala usvojeni kadrovski plan za 2018. godinu, jer je zaposleno više radnika nego što je istim planirano. Preporučuje se direktoru da obezbijedi da se prijem zaposlenih na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla vrši u skladu sa Zakonom o državnim službenicima“, naveli su revizori.

RUGIP

Dragan Stanković

Pomoćnik direktora RUGIP-a za ekonomsko-finansijske poslove Dragan Stanković rekao je da je Uprava od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobila pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje, a mišljenje s rezervom za usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa značajnim zakonskim i drugim propisima zbog zapošljavanja na određeno vrijeme.

“Na rješavanju ovog pitanja RUGIP kontinuirano radi, iako treba imati na umu da je zbog specifične vrste posla, nesmetanog pružanja usluga građanima i projekata koje realizuje nekada nemoguće angažovanje kadrova ograničiti na period od šest mjeseci”, rekao je Stanković.

On je rekao da je RUGIP od revizora dobio šest preporuka, koje će kao i prethodnih godina nastojati da potpuno ispoštuje, te će nastaviti da radi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, domaćinski i ekonomično, u interesu građana Srpske.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...