RUGIP: Advokat iz Bijeljine ZARADIO PREKO 200.000 KM! (foto)

Datum:

Share post:

– U RUGIP-u samo “odabrani” advokati dobijaju poslove
 – Advokatska zajednica se digla na noge nakon „objašnjenja“ direktorice RUGIP-a da nemaju obavezu da po redoslijedu biraju privremene zastupnike
– RUGIP advokatu Milanu Matiću isplatio četvrtinu miliona a većini drugih advokata nikad nisu ni ponudili posao

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), na čelu sa direktorom Bosiljkom Predragović favorizuje pojedine advokate i dodjeljuje im unosne poslove privremenih zastupnika u upravnim postupcima. Dok veliki broj advokata godinama nije angažovan, nekoliko njihovih kolega zarađuju stotine hiljada maraka u ovim postupcima.

Da favoriti postoje nedvosmisleno potvrđuje spisak sa zarađenim iznosima od 2015. do 2019. godine koji je sastavio RUGIP, koji je u posjedu našeg portala.

Iz spiska je vidljivo da je RUGIP za četiri godine angažovano 53 advokata kojima je isplatio više od milion maraka.

Prvi na listi po zaradi je advokat Milan Matić iz Bijeljine koji dobio skoro četvrtinu cijelog iznosa koje je izdvojio RUGIP, odnosno 235.854 marke. Kod RUGIP-a dobro kotira i Anđa Đurđević sa zaradom od 80.843 KM, Milenko Radović koji je inkasirao 70.360 KM, te Vukašin Avrić i Jovan Gotovac kojima pripada oko 60.000 maraka.

TESTNA REKLAMA

GALERIJA:

 

Ostale njihove kolege su zaradile daleko manje iznose. Neki tek 200 maraka u četiri godine, a pojedini ni toliko, jer nikada nisu angažovani.

Pod pritiskom struke reagovala je Advokatska komora RS koja je od RUGIP-a tražila objašnjenje.

Odgovor koji su dobili izazvao je bijes advokatske zajednice koji poručuju da će preduzeti sve pravne mogućnosti da zaustave ovakvu politiku favorizovanja direktorice RUGIP-a.

Naime, umjesto da direktorica RUGIP-a razjasni po kojim kriterijuma gotovo uvijek angažuje iste zastupnike, ona poručuje kako ne postoji propisana obaveza kada je izbor advokata u pitanju, čime je indirektno priznala da postoji mogućnost zloupotrebe.

“Ne postoji propisana obaveza da se advokati biraju po određenom redoslijedu ili metodom slučajnog odabira, već je jedini kriterijum da se obezbjedi poštovanje načela efikasnosti i zaštite prava stranaka”, ocjenjuje ona.

Sebi je za pravo dala da iz ovih poslova eliminiše advokate koji se bave krivičnim pravom, jer prema njenoj ocjeni ne mogu kvalitetno da obavljaju poslove.

“Organ uprave je dužan da prilikom postavljanja privremenog zastupnika vodi računa da isti uspješno i kvalitetno ostvari zaštitu prava lica koja zastupa. S tim u vezi nije efikasno postavljanje advokata u upravnim postupcima iz nadležnosti ovog organa ukoliko je poznato da se tu advokati bave isključivo krivičnim pravom”, smatra Predragovićeva.

Lakić: Ovo je nedopustivo

Advokat Vanja Lakić koja je među prvima ukazala na brojne nepravilnosti smatra da je ponašanje direktorice RUGIP-a nedopustivo. Poručuje da će zajedno sa kolegama učiniti sve da se ova oblast uredi.

“Zastupanje treba omogućiti svima i to po jasnim i preciznim kriterijumima, a ne po ličnim procjenama i samovolji kao što je to ovdje slučaj. Ubjeđena sam da se većina kolega slaže samnom”, kazala je ona.

Inače, informacije koliko pojedine kolege zarađuju po ovoj osnovi podiglo je cijelu advokatsku zajednicu u Srpskoj na noge. Većina članova komore pokušava da usaglasi prijedloge kako bi se ova oblast regulisala i spriječile dalje zlopupotrebe.

Takođe dio advokata tvrdi da je spisak lažiran i nepotpun pa smatra da bi komora trebala insistirati kod RUGIP-a da joj se ustupe tačni i precizni podaci.

Pojedini advokati zagovaraju čak i podnošenje krivičnih prijava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS prisustvovao je večeras Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini gdje je ponovio da je...

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....