RSS: Eminentni stručnjaci o rješavanju problema ambrozije

Datum:

Share post:

U Bijeljini će u subotu, 27. avgusta, biti održan Panel „Ekološko suzbijanje ambrozije – korova koji ugrožava ljudsko zdravlje“, na kojem će naučne radove o uništavanju ambrozije pomoću biljke „facelija“ građanima Semberije predočiti doktorke biotehničkih nauka Miroslava Jaramaz i Dragana Jaramaz iz Zagreba, koje već deset godina izučavaju djelovanje ove biljke na ambroziju.

Doktorke Jaramaz su autorke projekta „Podsticanje uzgoja facelije radi suzbijanja ambrozije na području grada Zagreba“ i ovom prilikom predstaviće najznačajnije rezultate njihovog rada, a cilj je da se stanovništvo Bijeljine upozna o svojstvima biljke „phacelia tanacetifolia“ koja na prirodan, ekološki prihvatljiv način, uništava ambroziju, a ujedno je veoma korisna za pčelarstvo.

Organizovanjem ovog panela Savjet za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Republičke stranke Srpske želi dati doprinos u rješavanju navedene problematike, u saradnji sa svim nadležnim službama, ekološkim udruženjima i zainteresovanim građanima, kako bi došli do krajnjeg cilja – grada u kojem je suzbijeno širenje ambrozije.

Panel pod nazivom „Ekološko suzbijanje ambrozije – korova koji ugrožava ljudsko zdravlje“ biće održan u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17.00 časova.

TESTNA REKLAMA

Savjet za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Republičke stranke Srpske ovim panelom nastavlja realizaciju svog dugoročnog plana da od Bijeljine napravi “zeleni grad”, u skladu sa ekološkim principima koji su zastupljeni u razvijenim zemljama Evropske unije.

Oni su u martu organizovali Okrugli sto “Čista Bijeljina – grad bez smeća” na kojem su iznijeli prijedlog za rješavanje problema prljanja i čišćenja grada, nakon čega je formirana Radna grupa za izmjenu Odluke o komunalnom redu u koju bi trebalo da budu unijeti zaključci sa navedenog skupa.

Članovi Savjeta do sada su podržali i učestvovali u niz ekoloških akcija na području Semberije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...