Rotary Klub Bijeljina, u saradnji sa njemačkim partnerskim Rotary klubom iz Wiesbaden-a, a uz podršku Grada Bijeljina i Rotary Kluba Loznica realizuje EndPlasticSoup – Drina – Dunav – regio projekat u trajanju od tri godine ukupne vrijednosti 220.000 američkih dolara.

„Brod predstavlja značajan segment u aktivnostima koje će se realizovati u naredne tri godine. On je specijalizovan da iz riječnih tokova i jezera vadi površinski otpad i to je važno s obzirom koliko otpada, prije svega plastike, pluta rijekama. Važno nam je djelovati i preventivno i otklanjati uzroke, a ne samo otklanjati posljedice postupaka drugih ljudi. Smatramo da je najbolji način rad sa mladima na obrazovanju iz oblasti ekologije. Obezbijedili smo sredstva da se u naredne tri godine organizuje niz aktivnosti, prije svega u predškolskim ustanovama i osnovnim školama“, rekao je Radovan Radovanović, predsjednik Komiteta za međuklupsku i međunarodnu saradnju u Rotary klubu.

Osnovni cilj projekta je smanjenje zagađenja rijeke Drine, granice rijeke između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, posebno plastičnim otpadom, a time i smanjenje ispuštanja plastičnog otpada preko rijeka Save i Dunava u Crno more. 

„Zaštita životne sredine je jedan od najkompleksnijih izazova današnjice. Grad Bijeljina aktivno učstvuje i podržava sve aktivnosti vezane za očuvanje životne sredine u Semberiji. Iz tog razloga, Grad Bijeljina podržava i spremna je da pruži pomoć u realizaciji projekta Rotari kluba Bijeljina. Pomoć Grada Bijeljina se ogleda kroz sljedeće aktivnosti: obezbjedićemo prostor u kome će brod biti smješten, gorivo za rad broda i odvoz smeća, zaposleni u Civilnoj zaštiti će učestvovati u obuci upravljanja brodom i organizovanju aktivnosti sa Rotari klubom, organizovaće sa Rotari klubom obuke za nastavnike osnovnih škola o zaštiti životne sredine. Takođe, omogućiće i održavanja i popravku broda“, objasnila je Mirjana Ivanković iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Bijeljina.

U Bijeljini i okolini ima više od stotinu riječnih tokova koje su pritoke Drine ili jezera. Ove manje rijeke su posebno izložene bacanju otpada u njih. Ovaj otpad završava u rijeci Savi i dalje u Dunavu. Situacija je alarmantna. Problem ne pogađa samo Grad Bijeljinu i okolinu, već ima globalne implikacije. Rijeke, kao i otpad koji sadrže, ne poznaju lokalne ili nacionalne granice.

„Ovo je značajan projekat za Rotary, našu društvenu zajednicu i šire društvo. Zagađenje plastikom je prepoznato kao jedno od najopasnijih zagađenja. Imali smo zajedničku akciju prije tri godine, gdje smo sa istim ovakvim brodom čistili Drinu oko HE „Zvornik“, gdje je za četiri dana skupljeno 45 tona smeća. Prepoznali smo problem. Cijelim tokom ima smeća. Naš bratski klub je odlučio da bude nosilac projekta, a mi smo kao partneri u ovom projektu. Imamo podršku svih, svih mjesta koje gravitiraju ka Drini i Savi. Nama Drina nije granica, Drina nas spaja“, istakao je Tomislav Perić, Rotary klub Loznica i ambasador Rotary distrikta Srbija i Crna Gora za BiH.

Plutajući otpad koji se prenosi riječnim putem, bez obzira na svoju veličinu, je fabrički proizveden ili procesuiran čvrsti materijal, koji je bačen ili napušten u riječnom okolišu. Većina plutajućeg otpada se sastoji od sintetičkih materijala, kao što su plastika, metal, staklo i guma. Potiče od različitih izvora, kreće se različitim putanjama i akumulira se na raznim lokacijama gdje otpad pluta, tone ili bude nasukan/slegne se.

„Kao predstavnik ustanove koja se bavi zaštitom kvaliteta voda, reći ću da uvijek rado podržavamo ove projekte i veoma su značajni. Uticaj plutajućeg otpada je višestruk i sem tog oku neprijatnog efekta kog vidimo, ima mnogo dugoročnije posljedice na kvalitet vode. Ovdje se radi o kvalitetu vode rijeke Drine koja ima veoma dobar status kada je riječ o kvalitetu i drago mi je da se preduzimaju aktivnosti na njenoj zaštiti. Razlaganje plutajućeg otpada veoma utiče i na sam kvalitet vode, a znamo koliko je to bitno“, zaključila je Jelena Vićanović iz JU „Vode Srpske“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име