Romi obelježavaju 8. april kao Svjetski dan Roma

Datum:

Share post:

Upoznajte barem kratku istoriju Roma, jer na taj način upoznajemo i njihovu zajednicu, njih same, njihovu kulturu, jezik i običaje kao i način ponašanja unutar šire društvene zajednice, pa i svoje romske zajednice.
Ona je uglavnom nepoznanica za šire društvo i mnogi smatraju da je to narod koji nema svoju istoriju i tradiciju. Možda je to, jedan od, suštinski problem da ga neki drugi većinski narod, sa kojim ima suživot, ozbiljno prihvatiti u svoju sredinu i to se uglavnom dešava sa narodima koji nemaju istoriju. Međutim, Romi imaju svoju istoriju, jezik, kulturu i običaje.

Romi je ime tradicionalno nomadskog naroda poreklom iz severozapadne Indije koji pripada Indo-Iranskoj jezičnoj porodici. Njihove migracije počinju iz Azije možda još u 13. veku, i otada do 16. veka   naseljavaju  Evropu. Do kraja 20. veka u celom svetu živi više od 12 miliona Roma.

Uobičajeni naziv za Rome (rom ili manuš = čovek) je Cigani koji je poreklom iz grčkog ‘Athinganos’, koji zatim  ulazi u evropske jezike u raznim varijantama. Nemci su smislili  ime Zigeuner, na  mađari Cigány, italijani Zingaro i tako dalje.  Poreklo  imena tražilo se i kod indijskog plemena Čangar.
Romi su narod bez domovine i vlastite političke organizacije. Kod njih nema ni tradicije o državi, ni nacionalizma. Međusobno veoma složni i nikada nisu vodili osvajački rat.

Romska porodica može biti patrijarhalna ili matrijarhalna. Značajno im je svima da se žene veoma mladi. Kada je religija u pitanju Romi uglavnom prihvataju veru zemlje u kojoj žive. Kod njih se očuvalo i verovanje u dobre i zle duhove, i u uroke.

TESTNA REKLAMA

Romi su skloni muzici i u mnogim su zemljama poznati kao profesionalni muzičari. Instrumentima kojima se služe su prvenstveno violina, pa violončelo, kontrabas i cimbala.

Jezik Roma pripada indijskoj grani jezika u koji je tokom njihove seobe  uključen veliki broj stranih reči.  U severozapadnoj Indiji ima jezika kojima je romski jezik srodan.

​Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...