Roditelji mališana oboljelih od raka na teškim mukama zbog nestašice citostatika

Datum:

Share post:

Roditelji mališana koji boluju od najtežih bolesti na velikim su mukama zbog nestašice pojedinih citostatika, koje po paprenoj cijeni sami moraju da nabavljaju, najčešće u inostranstvu.

Cijena samo jedne ampula ide i do 6.000 KM, a poseban problem je to što često ne mogu da ih kupe u BiH ili u Srbiji, nego moraju da idu u Austriju.

Dragana Franta, majka dječaka koji se 7 mjeseci u UKC RS liječi od leukemije, kaže da očevi i majke prolaze trnovit put da obezbijede ove lijekove.

– Treba da znate sastav lijeka koji vam treba, da imate recept od licenciranog austrijskog doktora da možete da kupite cistostatik u njihovoj apoteci, da organizujete prevoz… Sve radimo o svom trošku, kao i kupovinu citostatika. FZO nam refundira taj novac, u roku tri do pet mjeseci, ali je problem kad vam ljekar kaže da citostatik morate nabaviti u roku od, na primjer, pet dana. A ništa ne možemo da nabavljamo unaprijed, sve dok ne dobijemo potvrdu da određenog lijeka nema u bolničkoj apoteci – priča Franta.

TESTNA REKLAMA

Procedure

Dodaje da roditelji oboljele djece više puta moraju da prolaze pomenuti scenario, s obzirom na to da pomenutih lijekova često nema u bolnicama.

– Onima koji su koliko-toliko informisani o procedurama nabavke lijekova u inostranstvu malo je lakše, a oni koji o tome ne znaju ništa u velikom su problemu. Ja sam se s tim posljednji put sučila prije mjesec dana, a već nam je najavljeno da za sljedeću fazu liječenja, koja kreće 27. marta, moramo da nabavimo „purinetol“, takođe u Austriji, a pakovanje od 25 tableta košta 240 evra – naglašava Franta.

Refundiranje
Prema njenim riječima, veliko je opterećenje kad morate u određenom momentu naći lijek i u tom momentu obezbijediti novac za njegovu kupovinu.

– Mi smo prije dva mjeseca morali da nabavimo „paraginazu“, koja nas je koštala preko 1.000 KM po ampuli, a trebalo nam je osam komada. Tablete je još lako transportovati, ali je problem kod ampula, za čiji je transport neophodno ispoštovati dosta složenije procedure. To je ogroman stres za roditelje, koji su spremni sve da učine da njihovo dijete ne kasni sa terapijom. To, definitivno, ne bi trebalo i smjelo da bude posao roditelja. Van pameti je da, pored ogromnog straha šta će biti sa našom djecom, glavu moramo da razbijamo i time kako nabaviti citostatike – poručuje ova majka.

U UKC kažu da na Klinici za dječje bolesti trenutno nedostaje pojedinih citostatika, i to pretežno onih koji se koriste kod pacijenata s akutnom limfoblastnom leukemijom.

– FZO RS sprovodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u RS, pa tako i za UKC. Liječenje onkoloških pacijenata u pomenutoj klinici sprovodi se raspoloživim lijekovima u UKC. Pacijenti koji nisu u mogućnosti da prime paralelu lijeka, isti mogu da nabave u apotekama, a FZO će refundirati troškove – ističu u UKC.

Složene procedure nabavke
U FZO naglašavaju da su na vrijeme pokrenuli tendersku proceduru za nabavku citostatika za 2019, potrebnih Klinici za dječje bolesti UKC.

– Međutim, mnogi citostatici koji su potrebni za liječenje naših osiguranika nisu registrovani na tržištu BiH, zbog čega je uvozna procedura tih lijekova komplikovanija i duže traje. Za potrebe pomenute klinike, između ostalog, nabavljamo dva neregistrovana lijeka na tržištu BiH – „metrotreksat“ i „citarabin“, pa samim tim i uvoz ovih lijekova duže traje – ističu u FZO.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović potpisao ugovor o nabavci udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas se u Gradskoj upravi sastao sa predstavnicima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, gdje...

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...