Rješenje za sve koji rade preko interneta – Standard Freelance

Datum:

Share post:

„Standard računovodstvene usluge“ kao moderna knjigovodstvena kompanija, svakodnevno prateći razvoj tržišta, prepoznala je potrebu da po pozivu Poreske uprave RS, pomogne svim „frilenserima“ (freelance) da prijave i legalizuju svoju djelatnost. Kompanija je pokrenula poseban websajt za sve freelencere na adresi www.standardfreelance.com.

Poreski organi, kako u BiH, tako i u regionu su počeli sa provjerama svih fizičkih lica koji djelatnost obavljaju preko interneta, bez obzira da li su to jutjuberi, frilenseri, arhitekte, dizajneri, prodavci raznih roba i usluga i slično a da pri tome nemaju registrovanu djelatnost. To su sve rezidenti (državljani BiH) koji ostvaruju prihode u zemlji i inostranstvu.

„Svaki oblik poslovanja, bez obzira na mjesto na kom se posluje, predstavlja djelatnost koja se mora registrovati kod nadležnih organa i za koju se moraju obračunati, prijaviti, a samim tim i platiti određene obaveze u skladu sa nadležnim Zakonima. Dakle, ako se neko bavi, recimo, programiranjem i svoje proizvode ili uslugu ustupa stranoj kompaniji, odnosno radi za njih, učestvuje u projektima i od toga ostvaruje prihod. Ovo ustvari predstavlja djelatnost koja mora biti registrovana ili kod opštinskog organa u formi zanatsko-preduzetničke djelatnosti (s.p.) ili mora biti registrovana kao d.o.o. (društvo sa ograničenom odgovornošću)“, objasnio je direktor „Standard računovodstvenih usluga“ Slaviša Lakić.  

Ostvarivanje bilo kakvog prihoda, bez obzira na vrstu djelatnosti je oporezivo, pa čak i ako je u pitanju rad sa Bitcoinom i drugim kriptovalutama.

TESTNA REKLAMA

„Poreske uprave RS i FBiH posebno prate aktivnosti i prihode koje rezidenti ostvaruju iz inostranstva koje imaju porijeklo od trgovine kriptovalutama. Mi smo imali nekoliko klijenata sa značajnim prihodima koji su morali da se registruju upravo zato što su poreski organi, kroz svoje metode, dolazili do informacija o prihodima preko domaćih i međunarodnih banaka. U skladu sa aktivnostima Poreske uprave, naša kompanija nudi dva paketa usluga za sva lica koja obavljaju poslove preko interneta. „SetUp Paket“ podrazumijeva naš angažman oko registracije djelatnosti korisnika i provođenje svih aktivnosti pred nadležnim organom za registraciju, i dobijanje poreskog broja. „Freelance Accounting“ podrazumijeva, pored našeg angažmana oko registracije djelatnosti, i vođenje poslovnih knjiga korisnika na mjesečnom nivou, poreski konsalting kao i podnošenje poreskih prijava i obračuna kod nadležnih organa“, ističe Lakić.

Ukoliko korisnik ne registruje svoju djelatnost, može da snosi sankcije. Kazne mogu biti prekršajne prirode i variraju od 500,00 KM do 2.000,00 KM i više. U ekstremnim slučajevima, fizičko lice može biti i krivično prijavljeno za djelo nedozvoljenog obavljanja djelatnosti, kao i za poresku utaju, gdje su kazne daleko drastičnije.

„Takođe, banke ovakve korisnike mogu prijaviti poreskim organima. Bez obzira što u ugovoru o otvaranju računa sa bankama stoji klauzula zaštite informacija i povjerljivost, banke su dužne da korisnike prijave poreskim organima ako postoji učestalost prihoda na račun fizičkog lica, odnosno ako su transakcije veće od 30.000,00 KM, ali i kada posumnja da se obavlja neregistrovana djelatnost. Za koji oblik registracije će se neko odlučiti, zavisi od mnogo faktora – prije svega od obima i načina rada, naplate sredstava, korišćenja platnih mreža (Pay Pal, Payoneer i slično)“, istakao je Lakić.

Obavljanje djelatnosti mora u potpunosti biti registrovano, jer predstavlja potencijalno krivično djelo neovlašćenog obavljanja djelatnosti. Iz tog razloga, „Standard računovodstvene usluge“ svim svojim klijentima preporučuju da registruju djelatnost, što će oni učiniti za njih kod nadležne opštinske službe (kao preduzetnik) ili kod nadležnog opštinskog suda (kao d.o.o).

Detalje o freelance biznisu i načinu rada pogledajte na www.standardfreelance.com.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...

Milan Petrović (SDS) novi potpredsjednik NS RS

Na osnovu Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske  jedno od podpredsjedničkih mjesta NS RS pripada najvećoj opozicionoj...

BROD, JEREMIĆ SPS: Hvala prijateljima iz Japana

Direktor Doma zdravlja Brod Igor Jeremić zahvalio je Vladi Japana na donaciji za nabavku rentgen uređaja za potrebe...