RiTE Ugljevik: Ostvaren je plan proizvodnje više od 99%

Datum:

Share post:

Tradicionalno uoči Dana i slave preduzeća, RiTE Ugljevik organizovao je prijem za medije, što je ujedno bila i prilika da se sumiraju rezultati proizvodnje i ulaganja u ovo strateški važno preduzeće.

Rudnik i termoelektrana  „Ugljevik“ je u vrlo složenim uslovima globalne krize otežano poslovao, ali je uprkos tome u ovoj godini proizveo 1.266.000 gigavat-časova električne energije. Kako je istakao izvršni direktor za opšte i pravne poslove u ovom preduzeću Slobodan Marković, ostvaren je plan proizvodnje više od 99%.

”Moramo istaće da imamo ukupno učešće od 29% u “Elektro-privredi RS” u proizvodnji električne energije. Ove godine pokazalo se da su preduzeća poput RiTE “Ugljevik” izuzetno važna i da su to sistemi koji čine energetsku stabilnost. Bez termoelektrana nema sigurnog snabdjevanja tržišta električnom energijom”, rekao je Marković, te dodao da je zaključno sa jučerašnjim danom proizvedeno 1,8 miliona tona uglja, što je 104 odsto u odnosu na plan i 8,1 miliona kubnih metara čvrste mase otkrivke, što je 94% u odnosu na plan.

Marković je izrazio očekivanja da će u toku godine ispuniti sve planove i godinu završiti sa pozitivnim finansijskim rezultatom.

Remont je kasnio, završen prije 20ak dana

Kada je riječ o idućoj godini, predviđaju se ozbiljni planovi proizvodnje, odnosno, velike investicije i otvaranje novog površinskog kopa na rudniku koji će termoelektranu snabdijevati ugljem narednih dvadesetak godina.

Za navedene projekte, biće potrebna dodatna mehanizacija vrijedna 15 miliona KM.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika, Dragiša Vidaković, rekao je da će za rad Termoelektrane biti obezbijeđena dovoljna količina uglja, navodeći da je do sada proizvedeno 1,8 miliona tona, a do kraja godine će to biti više od 1,9 miliona tona.

“Takođe, rudnik se susreće sa nizom problema. Struktura rudnika je takva da je koso ležište, da smo izloženi stalnim klizištima, imamo i problema sa izmještanjem regionalnog puta”, rekao je Vidaković, te dodao da Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik” imaju konsesiono pravo, odnosno, odobrene rudarske projekte i svu neophodno dokumentaciju za izvođenje radova do 2039. godine.

Rukovodilac Radne jedinice Termoelektrana, Žarko Novaković, je na prijemu istakao da je remont završen prije 15 dana, što je omogućilo znatno veću snagu na generatoru nego prije remonta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...