RISTO MARJANOVIĆ iz Suvog Polja: Podržimo mlade, da ne idu odavde!

Datum:

Share post:

Risto Marjanović (36), rođen u Beogradu, godinama već živi u Bijeljini. Diplomirani je ekonomista, fakultet je završio u Novom Sadu. Porodičan je čovjek, otac troje djece. Prije nekoliko godina Risto je odlučio da podigne farmu ovaca, popularne „romanovske“ u Suvom Polju.

– Prije godinu i po dana sam odlučio da otpočnem sa uzgojem „romanovske“. Krenuo sam sa stadom od 50 ovaca, a trenutno imam oko 190 grla na farmi. Ranije sam se bavio privatnim biznisom, držao sam kol – centar, nakon čega sam se usmjerio na poljoprivredu i stočarstvo. Farmu sam izgradio na djedovini. Nisam želio da to imanje propadne, te sam investirao značajna sredstva u izgradnju objekta i za nabavku matičnog stada. Moj plan je da farmu proširim na nekih do 300 grla. Na farmi trenutno, uz moju pomoć, rade još dva radnika. Otac je penzioner, tako da i on pomaže u tim svakodnevnim poslovima. Farmu sam gradio po savremenim evropskim standardima. To nije posao na kratke staze, već treba godinama raditi da bi se ostvarila određena finansijska korist“.

 
Risto kaže da se „romanovska“ jagnji dva puta godišnje, svakih šest mjeseci. Tokom avgusta na svojoj farmi Risto je imao i petorke od dvije ovce.

– Jedini smo na ovim prostorima zabilježili jagnjenje petorki. Imao sam u avgustu dvoje petorke i jedne četvorke. Ukoliko se moj plan ostvari, a to je da na farmi imam oko 300 grla, gotovo svakih šest mjeseci, u dogledno vrijeme, imao bih za prodaju oko 600 jaganjaca, dakle, oko 1.200 jaganjaca godišnje. Trenutno prodajem mušku jagnjad, dok žensku ostavljam za priplod. Do sada sam imao prosjek po ovci 2,7 jagnjadi. Plasman jagnjadi je do pojave pandemije virusa korona bio izuzetno dobar. Mi u BiH uvozimo oko 70 odsto ovaca i jagnjadi za domaće potrebe. Do pojave pandemije imao sam toliko porudžbina, da jednostavno nisam mogao sve ni ispoštovati. Jagnjad sam prodavao na kompletnom području BiH, čak i na Romaniji“.

TESTNA REKLAMA

Risto s porodicom živi u Bijeljini, ali svakodnevno putuje na farmu u Suvo Polje. Nedavno je predao zahtjev resornom ministarstvu za ostvarenje podsticaja i očekuje da dobije 20 KM po grlu, za 60 do 70 ovaca. Planira da u dogledno vrijeme izgradi i farmu za tov pilića.
 
Marjanović se ranije nije bavio aktivno politikom. Na odborničkoj listi DNS-a za naredne lokalne izbore, nalazi se na 35. poziciji. Na kraju razgovora, kaže da napokon, treba dati šansu mladima, jer se lijepo može živjeti i na selu.

– Podržimo mlade, da ne idu odavde. I na selu se može dobro živjeti. Treba imati ambiciju i posvetiti se poslu. Bez toga nema uspjeha“, kaže Risto Marjanović. 
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...