Revolucionarni DNK test milionima će pomoći u LIJEČENJU TUMORA

Datum:

Share post:

Naučnici su objavili da su na volonterima obavili 100.000 potpunih genetskih sekvenciranja koji mogu da predvide rizik od raka.

 

Genetski podaci Britanaca će doprinijeti u odluci kako najbolje liječiti tumore i predvidjeti kakve će biti posljedice operacije ili hemoterapije, piše Mirror.

Test, koji košta oko 1.100 KM po osobi, omogućiće ljudima koji imaju povećan rizik od razvijanja određenog tipa tumora da prilagode dijetu ili da piju tablete kako se tumor ne bi ni pojavio.

TESTNA REKLAMA

Naučnici tvrde da bi genetsko sekvenciranje moglo postati rutina te jednog dana zamijeniti testove koji se danas obavljaju pri rođenju.

Britanska vlada je saopštila da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) prvi zdravstveni sistem na svijetu koji se na ovom nivou bavi ljudskim genima. Britanski ministar zdravstva Met Henkok rekao je da je sekvenciranje 100.000 gena veliki korak na putu prema zdravstvu budućnosti.

 
 

– Britanija vodi svijet po pitanju ove nevjerovatne tehnologije. Razumijevanje ljudskog koda na ovom nivou je dio naše misije da pacijentima pružim personaliziranu brigu kako bismo im pomogli da žive duže, zdravije, i srećnije živote – rekao je Henkok.

 

DNK podaci pacijenata će, zajedno s istorijama bolesti pacijenata, omogućiti kompjuterima da predvide kako će tumor reagovati na određene tretmane.

Džon Čišolm, čelnik organizacije koja vodi projekat, rekao je da će rezulate istraživanja osjetiti mnoge buduće generacije.

– U određenom trenutku bi određena vrsta genetskog testiranja trebala postati rutina – naveo je on.

Od kada je 2002. godine sekvenciran prvi ljudski genom, cijena procesa je s 25 milijardi funti pala na 500 funti. Kako cijena bude padala, rekli su voditelji projekta, sekvenciranje genoma će postati sve prisutnije.

Voditelji projekta priznali su da su hakeri pokušali da ukradu podatke iz baze DNK. Naime, oni su neuspješno pokušali ukrasti podatke koji bi mogli biti vrijedni kompanijama koje razvijaju nove načine liječenja.

 

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivička i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...