Resocijalizacija u bijeljinskom KPZ-u 

Datum:

Share post:

Zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina tokom boravka u ovoj ustanovi imaju mogućnost da slobodno vrijeme provode radno, da se bave sportskim i drugim aktivnostima kojima se izbjegavaju ili eventualno ublažavaju izvjesne negativne posljedice zatvaranja.

Direktor Zavoda Milenko Gajić rekao je da je njihovo slobodno vrijeme brižljivo planirano, na određeni način nadzirano i od stručno osposobljenih lica vođeno u cilju resocijalizacije zatvorenika.

U zatvoru postoji kontinurin rad zavodske biblioteke koja raspolaže sa 700 vlastitih naslova i 100 naslova koji su rezultat dugogodišnje uspješne saradnje KPZ Bijeljina i Narodne biblioteke “Filip Višnjić”, a postoji i informatička sekcija čiji rad je organizovan u više grupa, četiri puta sedmično po dva sata.

Gajić kaže da su to samo neke od svrsishodnih aktivnosti zatvorenika koje su u prethodnom periodu sprovedene u KPZ Bijeljina.

TESTNA REKLAMA
 

Zatvorenicima je omogućen (u grupi) odlazak u pratnji vaspitača u gradske ustanove kulture, na izvođenje pozorišnih predstava, koncerte, predavanja.

Foto: Srna

 

“U prethodnom periodu smo imali predavanja o zaraznim bolestima, što podrazumijeva grupni oblik savjetovanja koji se izvodi na mjesečnom nivou. Ovo je rezultat saradnje KPZ Bijeljina i Udruženja građana Viktorija iz Banjaluke”, rekao je Gajić i podsjetio da je za zatvorenike organizovan i novogodišnji koncert unutar ustanove (uz gostovanje muzičke grupe “Firma”).

Zatvorenici u ovom zavodu imaju mogućnost bavljenja sportom, te su, kaže Gajić, od sportskih aktivnosti organizovane sekcije i turniri unutar ustanove (stoni tenis, basket, fudbal, šah), kao i mogućnost odlaska grupe zatvorenika, u pratnji vaspitača, na značajnije utakmice u gradu.

 

Radno angažovanje zatvorenika ima za cilj održavanje postojećih ili usvajanje novih radnih navika zatvorenika.

Uključivanje zatvorenika u radni proces je na doborovoljnoj osnovi, a prilikom odabira posla vodi se računa u ovom zavodu o prevaspitnim potrebama, psihofizičkim i zdravstvenim sposobnostima, sklonostima, ličnim svojstvima i stečenim kvalifikacijama zatvorenika.

Osim ratarskih poslova, uzgoja domaćih životinja i poslova iz oblasti ugostiteljstva organizovanih unutar zavodske ustanove, pojedina osuđena lica bivaju angažovana i na vanjskim radilištima, uz saradnju sa preduzećima iz lokalne zajednice.

Gajić je rekao da je od 2017. godine, kao poseban vid aktivnosti, uvedeno obilježavanje značajnih međunarodnih praznika (Dan porodice, Dječija nedelja, Nova godina).

“Ove godine u okviru obilježavanja Međunarodnog dana porodice održana je akcija Tate čitaju djec` u okviru koje su zatvorenici čitali odabranu dječiju literaturu, odgovarajuću uzrastu njihove djece, a njihov glas je zabilježen na audio snimcima koji su tokom porodične posjete podijeljeni djeci”, naveo je Gajić.

Foto: Srna

 

Gajić je naveo da je zabilježeno i nekoliko humaniranih akcija u kojim zatvorenici dobrovoljno učestvuju i na taj način prikupljaju novčana sredstava za osobe koje su u stanju potrebe.

U KPZ Bijeljina postoji i dječiji kutak u okviru prostorije za posjete, napomenuo je Gajić, a prostor je prilagođen dječijoj igri razne vrste igrački, bojanki, slikovnica.

 

“Akciju Novogodišnji paketić za našu djecu, kojom je zatvorenicima omogućeno da svojoj djeci ili unucima obezbijede poklon i na taj način ne prekidaju tradicionalni vid darivanja pred Novu godinu, takođe organizujemo”, naveo je Gajić.

Direktor KPZ Bijeljina kaže i da je boravak zatvorenika u Kazneno-popravnoj ustanovi, uz uvažavanje ličnosti i njihovog dostojanstva, koncipiran tako da za zatvorenike on predstavlja korektivno iskustvo koje za cilj ima misaono, emocionalno i socijalno unapređenje njihove ličnosti.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...