REPLIKE obilježile početak rada Skupštine grada Bijeljine

Datum:

Share post:

Nakon rasprave u vidu niza replika, u kojima je dva puta učestvovao i gradonačelnik, te  pauze od pola sata, svih 30 prisutnih odbornika Skupština grada Bijeljine, je usvojila sastav Komisije za izbor i imenovanja. Nekih sat i po vremena nakon početka rada.

Orašanin – Marković : KRŠITE ZAKON
Opozicija je odmah na početku postavila pitanje sastava Komisije i zatražila da umjesto sa jednim bude zastupljena sa dva odbornika. Tako su odbornici Mirjana Orašanin iz SDS i Slaviša Marković iz PDP ukazali na zakonske odredbe koje propisuju zastupljenost partija u radnim tijelima Skupštine Grada. 

Marković je ujedno ,,falsifikatom'' nazvao dokument sa potpisima odbornika koji su formirali skupštinsku većinu , jer se na njemu našao i potpis odbornika Janjića koji je u međuvremenu vratio mandat i danas nije položio zakletvu.  

Milovanović – Đurđević: VI STE TAKO RADILI u prošlom mandatu, sad opstruišete rad
Odgovarajući na ove primjedbe odbornik Aleksandar Đurđević iz SNSD je upozorio da predsjedavajući najstariji odbornik Anka Todorović krši Poslovnik kada daje lične ocjene kojima usvaja primjedbe opozicije o kršenju Poslovnika, jer se o tome mora izjasniti skupština, odnosno svi odbornici. 

TESTNA REKLAMA

I Đurđević i odbornik SNSD Miroslav Milovanović su ukazali da je Skupština Grada i u prošlom mandatu funkcionisala na isti način, i da opozicija, tvrdeći da se sada krši zakon dovodi u pitanje svoje odluke iz proteklog mandata, kada je imala većinu.

Nakon više replika predsjedavajuća Todorović je dala pauzu od pola sata tokom koje je Milan Trninić iz Ujedinjene Srpske ustupio svoj mandat u Komisiji za izbor i imenovanja članu opozicije, čime je otvorio put da sastav Komisije , nakon pauze bude jednoglasno usvojen.

Gradonačelnik i Skupština: PETROVIĆ I MILOVANOVIĆ
Konstituisanje Komisije za izbor i imenovanje obilježila je i rasprava gradonačelnika Ljubiše Petrovića i odbornika Miroslava Milovanovića. 

Prvo se nakon pauze za riječ javio gradonačelnik Petrović, koji je naglasio da ,,jasno i nedvosmisleno insistira da Skupština grada funkcioniše isključivo po zakonu i poslovniku i nikako drugačije''.

,,Mislim da sam bio jasan i da nama treba konstruktivnost, demokratski poredak i u tom duhu uvijek ću pozivati. Po zakonu i po Poslovniku i nikako drugačije. Hvala vam'' rekao je Petrović.

Odbornik Milovanović je replikom ukazao da niko nema pravo da se takvim tonom obraća Skupštini.

,,Normalno, ljudski,   bih zamolio gradonačelnika da ne izigrava policajca, tužioca i sudiju i povišenim tonom nama govori da moramo raditi u skladu sa zakonom, jer je to neprimjereno. Kada je u pitanju tema zbog koje smo napravili pauzu mi smo unutar Koalicije razgovarali i sigurni smo da poslovnik nije jasan po tom pitanju, kao što ni Zakon ima manjkavosti koje nisu razrađene u tom Zakonu. Nemoguće je staviti procentualnu zastupljenost svih partija u Komisiju za izbor i imenovanja.'' Rekao je Milovanović.

Petrović je nakon ove replike ponovo uzeo riječ i pozvao na ,,poštovanje demokratskih prava, da je potrebna  prisebnost i mir i da ne treba prozivati bilo koga''. 

,,Ali ono što ću uvijek insistirati samo u skladu – poslovnik i zakon, zakon i poslovnik, bez prozivanja bilo kakvog imena. U tom duhu i u toj toleranciji, međusobnog uvažavanja svega možemo napredovati, biti konstruktivni,  ljudi od ideja i od realizacije a ne od prepucavanja''.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JOVIČIĆ, DNS: Ne prihvatam praksu da se, kada se nešto ne želi riješiti, formiraju komisije, radne grupe ili nove institucije

"Zalažem se za Republiku Srpsku u kojoj će svi građani imati isti status kada je u pitanju ostvarivanje...

TRIVIĆ, PDP: Osnivanje posebnog tijela za borbu protiv korupcije

Trivićeva kaže da je će to ministarstvo, tijelo ili specijalna jedinica ispuniti njeno ključno obećanje, a to je...

Čola sa Bijeljincima pjevao tri sata (foto, video)

Da je broj 1 u regionu, Zdravko Čolić dokazao je još jednom, i to na gradskom stadionu u...

SALATIĆ, SDS: Zapadni mentori dovodili i čuvali SNSD u vlasti godinama

Neka SNSD pogleda zadnje odluke Evropske komisije i činjenicu da se Bosna i Hercegovina bez protivljenja pridružila svim...