Rekordna naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj

Datum:

Share post:

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini prikupila je 2,494 milijardi KM javnih prohoda, što je rekordan iznos prikupljenih prohoda od osnivanja ove uprave.

 
 
 
 
 
Prikuljeni javnih prihodi u prošloj godini veći su za 53,6 miliona KM u odnosu na 2018. godinu, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.
 

U saopštenju se navodi da je na takvo stanje, osim mjera koje Poreska uprava kontinuirano sprovodi s ciljem doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, te automatizacije poslovnih procesa implementacijom Integrisanog informacionog sistema u Poreskoj upravi, uticao niz faktora u prošloj godini.

"Prije svega, to je više mjera Vlade Republike Srpske na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje broja osiguranika, povećanje minimalne plate, kao i povećanje plata radnicima u prosvjeti i MUP-u", ističe se u saopštenju.

Iz Poreske uprave dodaju da se ovaj rast svakako može jednim dijelom pripisati i dobroj makroekonomskoj i političkoj situaciji u Srpskoj u 2019. godini.

TESTNA REKLAMA

Po osnovu doprinosa u prošloj godini prikupljeno je 1,574 milijardi KM, što je za 60,7 miliona KM ili četiri procenta više nego u 2018. godini.

U tom periodu za Fond PIO naplaćeno je 892 miliona maraka ili 30,9 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 564,6 miliona KM, što je više za 25,5 miliona maraka.

Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite, za Zavod za zapošljavanje, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

U prošloj godini prikupljeno je i 473,4 miliona KM direktnih poreza, što je za 19,2 miliona KM ili četiri odsto manje nego 2018. godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 190,2 miliona KM, što je za 39 miliona maraka manje nego 2018. godine.

Na pad naplate ovog prihoda najviše su uticale izmjene Zakona o porezu na dohodak u smislu povećanja osnovnog ličnog odbitka sa 200 KM na 500 KM mjesečno, pojašnjava se u saopštenju.

Porez na dobit je u prošloj godini naplaćen u iznosu od 238 miliona KM ili više za 17,2 miliona KM nego u 2018. godini.

Kod ostalih javnih prihoda u prošloj godini ostvarena je naplata od 430,7 miliona KM ili više za pet odsto nego u 2018. godini.

Posmatrano po područnim centrima, najviše prihoda u prošloj godini, 1,228 milijardi KM, prikupio je Područni centar Banjaluka.

Poreska uprava je, uz zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze, pozvala sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS sunčano i vruće

Pretežno sunčano i vruće. Kasnije popodne i uveče na zapadu postepeno naoblačenje. Tokom noći na zapadu oblačno uz...