BIJELJINA: Rekonstrukcija Ulice Stefana Dečanskog teče predviđenom dinamikom (foto)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima danas je obišao radove na prvoj fazi rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog u sklopu koje će biti izvršena i rekonstrukcija dotrajalog distributivnog cjevovoda vodovodne mreže kojom se snadbijevaju naselja Koviljuše, i Industrijska zona dva, te izgradnja transportnog cjevovoda vodovodne mreže sa zapadni dio Semberije čija naselja nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu.

Vrijednost radova na izgradnji ulice u dužini od 400 metara, iznosi 750.000 konvertibilnih maraka, što se finansira iz budžeta Vlade Republike Srpske, dok izgradnja vodovodne mreže iznosi 312.000 KM što će se finansira iz budžeta Grada Bijeljine, što čini da ukupna vrijednost prve faze iznosi 1.062.000 KM.

“S obzirom da svi građani Republike Srpske plaćaju jednake poreske stope, logično bi bilo da se budžetska sredstva Republike Srpske raspodjeljuju srazmjerno broju stanovnika. Međutim, u slučaju raspodjele sredstava za finansiranje projekata od strane Ministarstva finansija to nije bio slučaj, pa je Grad Bijeljina koji je drugi po veličini u Republici Srpskoj sa preko 114.000 stanovnika, dobio isti iznos sredstava kao i, recimo, Opština Čelinac koja ima nepunih 17.000 stanovnika. S druge strane imamo slučaj da su milionske iznose dobili Grad Laktaši sa 37 hiljada stanovnika ili Opštine Istočno Novo Sarajevo i Foča koje imaju po manje od 11 hiljada stanovnika. Naravno da ne nipodaštavamo iznos koji je našem gradu dodijeljen, ali zaista smatramo da zaslužujemo daleko više, jer to nije nikakav poklon već ono što našim građanima pripada”, bio je jasan Gradonačelnik, dodajući da će za završetak rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog u punoj dužini trebati još približno pet miliona konvertibilnih maraka i, ukoliko bude više podrške sa republičkog nivoa vlasti, naredna faza će se moći planirati u dogledno vrijeme.

“Ukoliko podrška viših instanci izostane, a Grad ne iznađe mogućnosti da ove radove finansira u potpunosti svojim budžetskim sredstvima, bićemo u mogućnosti da ove i slične radove , poput rekonstrukcije Račanske ulice, finansiramo kreditnim sredstvima, s obzirom da naš grad nije prezadužen, jer u protekla 23 mjeseca nismo imali nijedno novo kreditno zaduženje”, zaključio je Petrović.

Vedrana Stojanović Lukić iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada, rekla je da je predviđena rekonstrukcija ulice u punom profilu – izgradnja dvosmjerne saobraćajnice sa trakom za podužno parkiranje vozila gdje god to širina regulacionog pojasa omogućava, sa pješačkim i biciklističkim stazama sa obije strane i zelenim pojasom sa hortikulturalnim uređenjem.

“Ukupna dužina Ulice Stefana Dečanskog iznosi 2.500 metara. Izrada Glavnog projekta za nastavak rekonstrukcije do gradske obilaznice takođe je povjerena Direkciji i njegova izrada je u toku. Nakon završetka radova, saobraćajnica će biti bezbjednija za sve učesnike, kako za vozače tako i za pješake i bicikliste, pa se nadamo da će se u što kraćem roku naći finansijska sredstva za rekonstrukciju ostatka ove ulice”, rekla je Stojanović Lukić.

“Radovi se za sada odvijaju predviđenom dinamikom. Kiša otežava uslove rada, a saobraćaj je u određenim dijelovima morao biti potpuno obustavljen kako bi se radovi mogli završiti u predviđenim rokovima. Iako meteorolozi predviđaju obilnije padavine u narednom periodu, očekujemo da će radovi na prvoj fazi biti završeni do kraja godine, kao što je to i planirano”, rekao je Nemanja Đaković, Direktor preduzeća „Bijeljina put“ koje je, u konzorcijumu sa firmom “Galaks-niskogradnja”d.d. Brčko, izvođač radova.

Nemanja Mitrić iz gradskog Odjeljenja za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine podsjetio je da je zbog izvođenja planiranih radova na prvoj fazi rekonstrukcije Ulice Stefana Dečanskog do kraja ove godine izvršena izmjena režima saobraćaja.

Izmjenom se saobraćaj se usmjerava kroz ulice Danka Kabilja Bukija, Mačvansku, Cersku i Ulicu Laze Kostića, te se zabranjuje saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

U zavisnosti od vrste radova koji se izvode dozvoljen je pristup vlasnicima nekretnina do svojih poslovnih prostora i stambenih objekata.

“Još jednom molimo građane da imaju razumijevanja za izvođača radova na ovom projektu”, dodao je Mitrić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK – POTPISAĆU: Nova sjednica Kolegijuma NS RS, na dnevnom redu Izborni zakon RS

U ovim trenucima u NS RS počela je sjednica Kolegijuma, a kako saznajemo, tema je Izborni zakon Republike...

MILIČEVIĆ: SDS žrtvovao sebe za Srpsku, a vi niste spremni na to!

"Srpska demokratska stranka 2006. godine, a počev od 2004. godine bila je u veoma teškoj situaciji suočena sa...

Janjić uručio dres ’’ŽIĆI’’ Miražiću, LEGENDI FK ’’Radnik” Bijeljina

Danas je prostorije FK Radnik posjetio Živorad Žića Miražić, i tom prilikom mu je personalizovani dres uručio direktor...

Radislav Jovičić na IV Međunarodnom naučnom skupu “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti” (foto)

-Velika mi je čast biti učesnik današnje konferencije na ovom našem, prestižnom Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, na...