Regionalna DEPONIJA pred sudom TRAŽI 130.000 KM

Datum:

Share post:

Komunalna preduzeća iz sedam lokalnih zajednica regije Birač te dvije iz FBiH smanjila su dovoz projektovanih količina otpada na regionalnu deponiju kod Zvornika, čime su ugrozili poslovanje ovog javnog preduzeća.

Istovremeno, ova komunalna preduzeća za dovoz smeća duguju 650.000 KM te su u Regionalnoj deponiji bili primorani da krenu sa tužbama, a putem suda trenutno traže naplatu 130.000 KM.

Direktor JP Regionalna deponija Aleksandar Vračević kaže da ne može da razumije da pojedina komunalna preduzeća dovoze jedno ili dva vozila smeća mjesečno, odnosno jedno vozilo sedmično.

–  Gledajući to kao građanin neshvatljivo mi je da se otpad u tim sredinama prikuplja jednom mjesečno ili jednom sedmično. Ili su komunalna preduzeća u tim opštinama pokrila nedovoljno teritoriju s odvozom otpada ili se eventualno koriste neka druga mjesta za istovar tog otpada.

On dodaje da zbog svega toga količine otpada dovezene na regionalnu sanitarnu deponiju, koja jedina ima sve neophodne dozvole za upravljanje otpadom, ne omogućuju joj pozitivno poslovanje kao i plaćanje rata kredita prema Svjetskoj banci.

TESTNA REKLAMA

– Takođe, želim da istaknem da se samo uz maksimalno angažovanje zaposlenih ispunjavaju sve ekološke norme propisane ekološkom, vodnom i dozvolom za upravljanje otpadom, ali bi od izuzetnog značaja bilo kada bi se povećale količine otpada jer bi to omogućilo i ulaganja u razvoj same deponije i na taj način olakšalo ispunjavanje ekoloških standarda – kaže Vračević.

Dodatni problem predstavljaju dugovanja prema ovom preduzeću

– Dobili smo odobrenje Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća da se dugovanja naplate sudskim putem. Od 650.000 KM, oko 300.000 KM spada u kategoriju vansudskih poravanjanja, a trenutno se pred sudovima  nalaze potraživanja u iznosu od oko 130.000 KM, a za preostali dio potraživanja komunalnim preduzećima su upućeni predlozi za potpisivanje protokola za izmirenje dugovanja na rate. Dali smo im rok od osam dana za potpisivanje istog, a ukoliko komunalno preduzeće ne prihvati protokol onda se predmet dostavlja nadležnom sudu uz prijedlog za izvršenje. U više navrata Nadzorni odbor preduzeća i uprava su sazivale vanredne skupštine kako bi se pronašlo riješenje za uspostavaljenje održivog upravljanja otpadom na teritoriji svih devet opština koje su osnivači ovog preduzeća, ali promjena nije bilo – kaže Vračević.

Deponija za devet opština

Regionalna deponija je sanitarna deponija sa svi ekološkim dozvolama za prijem otpada iz Zvornika, Šekovića, Osmaka, Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Sapne i Kalesije.

Zbog loše naplate potraživanja JP Regionalna deponija je odlučilo da pokrene aktivnosti na pronalasku novih komitenata.

– To je jedini način da bi se nadoknadile nedostajuće količine otpada koje su procjenjene od strane komunalnih preduzeća sa teritorija osnivača deponije, a koje nedostaju do projektovanog kapaciteta – ističe Vračević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...