Screenshot

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, u sklopu Centra za socijalni rad, nedavno je otvorio i senzornu sobu za djecu sa senzornim poteškoćama.

Dnevni centar radi već tri godine, od februara 2021. godine i trenutno imaju 20 korisnika.

Nevena Rankić, ispred Dnevnog centra istakla je da je različit spektar poteškoća kod djece, iako su to najčešće intelektualne ometenosti, cerebralna paraliza, poremećaj spektra autizma, Daunov sindrom i ostali rijetki sindromi.

„Od početka našeg rada, djeci su pružene različite aktivnosti, od različitih radionica, kreativnih edukativnih radno-okupacionih, preko defektoloških i logopedskih, individualnih i grupnih tretmana, a naravno kao osnovna naša usluga jeste dnevni boravak koji sam po sebi nosi ishranu, njegu, čuvanje, socijalizaciju djece, vaspitno-obrazovni rad i različite rekreativne aktivnosti i mnoge sadržaje kojim gledamo da svakodnevno povećavamo i pružamo djeci“, kaže Rankić.

U skladu sa povećavanjem sadržaja za djecu, nedavno je otvorena i senzorna soba.

„Senzorna soba je tu da olakša način funkcionisanja djeteta, da mu pomogne da se samoreguliše i na taj način da pomogne i samoj porodici. Napredak je vidljiv, iako je sve to od djeteta do djeteta. Napredak se vidi u različitim sferama, preko kognitivnog razvoja, govora, motorike, a i svakako socijalizacije i da osamostaljivanje u nekim životnim aktivnostima, što je negdje i jedna od primarnih uloga Dnevnog centra da sutra naši korisnici budu što više samostalni u životu“, ističe Rankić.

Zaposleni u Dnevnom centru za djecu obavljaju i informativne sastanke sa roditeljima, a takođe i psiholog često obavlja savjetodavne razgovore sa roditeljima.

Kapaciteti Dnevnog centra još uvijek nisu popunjeni, s obzirom da je kapacitet 30 korisnika, a za sada ga koristi 20ak djece.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име