Dokument o novom sistemu obračuna plata u Srpskoj u petak će biti dostavljen socijalnim partnerima, koji će imati mjesec dana da ga analiziraju.

To su poručili iz Saveza sindikata Srpske, na prezentaciji detalja ovog dokumenta, naglasivši da je cilj naći što bolje rješenje.

Iz ovog saveza su predložili koeficijente za svaku stručnu spremu, koji se množe sa najnižom platom.

Tako bi se za visoku stručnu spremu plata računala „minimalac puta tri“.

– Naime, odnos plaizmeđu onog ko nema kvalifikaciju i onog ko ima visoku stručnu spremu, ko radi visokosložene poslove, ima veću odgovornost i čiji rad doprinosi većoj produktivnosti i donosi veću zaradi, negdje je 1:3. Međutim, u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, trgovina, dominiraju KV radnici i zaposleni sa srednjom stručnom spremom. Oni zarađuju i moraju se prepoznati i po platama – naglašava Mišićeva.

Dodaje da se može desiti da VKV radnik svojim rezultatima i kao nosilac posla, odnosno neko ko postiže odlične rezultate, premaši platu radnika sa VSS.

 – Naime, NK ili KV radnik će postaviti pitanje – zašto onaj sa VSS ima veću platu od njega. A na ovim radnicima u realnom sektoru počiva proizvodnja, dok u preduzeću imate jednog ili dva zaposlena sa VSS, a tehnologa ili inženjera, naprimjer – objašnjava Mišićeva.  

Savez sindikata Srpske je prezentovao koeficijente za svaku stručnu spremu, u odnosu na najnižu platu. Tako bi plata NK radnika bila 1:1, PK radnika 1,2:1 KV radnika 1,4:1, plata VKV radnika 1,85:1, radnika sa SSS 1,75:1, sa VŠS 2,2:1, te radnika sa VSS 2,75:1.

– Ispod ovoga se ne može ići. Naime, to je minimum, ako radnik dolazi na mjesto za koje mora da se ima VSS ili određene kvalifikacije. Novi obračun plata je pokušaj da se izađe iz prakse isplate dijela plate u koverti , odnosno situacije da su u jednoj firmi svi prijavljeni na najnižu platu. Pa, koji bi ljekar u privatnoj ustanovi 10 sati radio za 900 KM?! – naglašava Mišićeva.

Podsjeća da najnižu platu zarađuje onaj ko nema nikakvo zvanje i radi najjednostavnije poslove.

– Svaka plata bi trebalo da bude tolika, da čovjek od nje može da živi – ističe. A kad se govori o platama, svaki model koji ponudite, podložan je kritici – poručue Mišićeva.

Saša Stevanović, eksterni stručnjak iz ove oblasti, smatra da predloženi koeficijenti u ovom momentu nisu prihvatljivi. – Najpre treba izanalizirati koje su grane niskoakumulativne, koja preduzeća bi to mogla da isprate, koje su opštine koliko razvijene. Osnova je da plata prati produktivnost, odnosno profitabilnost – rekao je Stevanović, koji je predstavio ravnotežne koeficijente, nešto niže od predloženih.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име