RANKA MIŠIĆ: Pandemija zaustavila rast prosječne plate na 1.000 KM

Datum:

Share post:

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da se moglo doći do zacrtanog cilja da prosječna plata u Srpskoj bude 1.000 KM da nije bilo pandemije virusa korona.

U 2020. godini mogli smo doći do zacrtanog cilja od 1.000 KM prosječne plate, ali se desila pandemija zbog čega je značajan broj radnika dobijao najnižu platu, jer ime je bio zabranjen rad s ciljem sprečavanja širenja virusa, dok je jedan broj radnika proglašen tehnološkim viškom zbog pada proizvodnje – rekla je Mišićeva.
 

Ona je izrazila nadu da će zahvaljujući vakcini protiv virusa biti potisnuta pandemija i da se sve vrati “normalnom životu”, što bi bili osnovni uslovi da se može razgovarati o poboljšanju položaja radnika u Republici Srpskoj, prije svega u realnom sektoru.

– Savez sindikata Republike Srpske očekuje da Vlada Republike Srpske prihvati naše zahtjeve da se intenzivno radi na poboljšanju plata u realnom sektoru, jer je prosječna radnička plata u realnom sektoru, u prošloj godini iznosila 692 KM – istakla je Mišićeva.

Mišićeva smatra da je to “urgentna tačka” na kojoj intenzivno moraju da rade Savez sindikata, Vlada Republike Srpske i poslodavci da bi se stvorili uslovi za povećanje plata prvo u realnom sektoru, kao i u oblastima gdje postoje realni uslovi da se plate povećaju, čime će doći do povećanja potrošnje, a time i rasta bruto društvenog proizvoda.

TESTNA REKLAMA
 

Ona je rekla da se zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku podudaraju sa podacima Saveza sindikata Republike da je prosječna neto plata u Srpskoj u prošloj godini iznosila je 956 KM i da je veća od prosječne plate u 2019.

Mišićeva je podsjetila da je Savez sindikata Republike Srpske u zadnjem kvartalu 2019. godine imao pregovore sa socijalnim partnerima i da se ušlo u 2020. sa povećanjem plata značajnom broju radnika u javnom sektoru.

– Mi smo tražili od socijalnih partnera povećanje plata u prosjeku 10 odsto u naredne tri godine – navela je Mišićeva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u Srpskoj u prošloj godini iznosila je 956 KM, a prosječna bruto plata 1.485 KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...