RAJO KOJIĆ Iz Crnjelova počeo berbu krastavca S MASKOM NA LICU

Datum:

Share post:

Rajo Kojić (45), proizvođač povrća iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine, prvi put s maskom na licu, bere rani krastavac. Za dvadesetak godina, koliko se bavi ovom proizvodnjom, nije zapamtio rad na njivi ili u plasteniku sa maskom na licu. Od prije petnaestak dana, dnevno bere dvije do tri tone krastavca. Rajo pod plastenicima ima 1,5 hektara, od toga, oko četiri dunuma, zagrijava i u tim plastenicima proizvodi rano povrće, trenutno rani krastavac.

– Krastavac već beremo petnaestak dana, otkako smo se suočili sa epidemijom koronavirusa. Suočeni smo s velikim problemom plasmana, jer je u ovakvim okolnostima teško organizirati transport i prodaju. Kvantaška pijaca u Bijeljini je trenutno zatvorena. Očekujemo pomoć lokalne zajednice i Vlade RS, da nam pomognu i obezbijede bilo kakav kontakt s potencijalnim kupcima. Trenutno krastavac možemo prodati po 2,5 KM po kilogramu – kaže.

Na Kojićevom imanju trenutno radi sedam žena, sezonskih radnica, s maskama na licu.

– I one prvi put sadnju ranog paradajza obavljaju sa maskama na licu. Kod svih nas, i mojih ukućana, i sezonskih radnika, ima malo straha. Ali, raditi se mora. Moraš od nečega živjeti. Paradajz bi trebalo da se bere krajem maja. Nadam se da će se do tada epidemija virusa korona zaustaviti – govori Kojić

Rajo kaže da planira saditi još i ranu dinju i ranu lubenicu. Na imanju mu je ranije pomagao otac, a trenutno pomaže supruga, kćerka i sin.

TESTNA REKLAMA

– Kompletna porodica je uključena u ovaj posao. Živjeti moramo, raditi moramo, čak i pod ovakvim uslovima. Ne smijemo dozvoliti da povrće propadne. Neka nam osiguraju plasman u tržnim centrima, tako gdje se može organizirati bezbjedna prodaja. I mi nosimo maske i zaštitnu opremu. Neka dezinficiraju svakodnevno pijace i prodajne prostore, kao što dezinficiraju tržne centre – napominje.

Iz Gradske uprave Bijeljina već su najavili mogućnost uspostavljanja kontakata između kupaca i proizvođača posredstvom Agrarnog fonda Bijeljina. Kojići kažu da se nadaju brzom zaustavljanju epidemije i normalizaciji cjelokupnog života, kako u gradu, tako i na selu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...