Radovi u pčelinjaku u decembru

Datum:

Share post:

Pčelari koji su u jesenjem periodu uspješno pripremili svoje pčele za zimu (obezbijedili dovoljne količine hrane, izolovali košnice od jakog udara vjetra) u decembru nemaju potrebe za radovima na samom pčelinjaku.

Redovni pregledi
U ovom periodu trebaju se izvršiti samo posjete okolo samog pčelinjaka odnosno košnica. Sve u cilju pregleda da li nisu krovovi oštećeni ili otklopljeni. Te da li postoje određene šupljine na samim nastavcima i slično.
Takođe tokom posjete može se izvršiti pregled bez otvaranja košnice. Tako što se priklanjanjem uha i laganim kuckanjem u visini pozicioniranog klubeta čuje zujanje pčela i tako ocijeni trenutno stanje pčela.

Iskusniji pčelari na osnovu zujanja mogu da ocijene da li je društvo u dobroj kondiciji. Ima li maticu i dovoljne količine hrane.
S obzirom da temperature u ovom mjesecu obično ne prelaze iznad 5°, može se izvršiti pregled i tretiranje varoe na onim pčelinjacima gdje to nije obavljeno u ranijem periodu.

Oksalna kiselina
Pčele se nalaze zbijene u klubetu tako da se preporučuje samo tretman sa oksalnom kiselinom. Nakapavanjem po ulicama i to 5 ml/ po ulici dok tretman dimljenjem iz tih razloga nema značajnog efekta.

TESTNA REKLAMA

Košnice koje imaju ravne krovove i samim tim nezaštićena leta potrebno je držati čistim od snijega radi same ventilacije košnice. Dok snijeg sa krovova nije potrebno čistiti jer se smatra da je dobar izolator.

Potrebno je  postaviti rešetke i suziti otvore leta i tako spriječiti mogućnost ulaska miševa i formiranja mišjeg gnijezda u košnici.

Bez uznemiravanja
U svakom slučaju potrebno je što manje uznemiravati pčele da nebi došlo do njihovog pomjeranja unutar košnice. Razdvajanja klubeta i na niskim temperaturama teškog ponovnog vraćanja u prvobitno stanje što dovodi do uginuća pčela. Otvaranjem košnice dolazi do pucanja propolisa kojim su pčele zatvorile nepotrebne šupljine. Te zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti ponovo ih zatvoriti.

Zimski period pčelari najviše provode u zatvorenim prostorima gdje vrše pripreme za sledeću pčelarsku sezonu u vidu sklapanja i užičavanja ramova, sklapanja i farbanja novih nastavaka i izradu ostalih dijelova košnice.

Izvor: agroportal.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...