Radnici a.d. „Komunalac“ Bijeljina, danas su, nakon završetka svojih obaveza, stupili u jednočasovni štrajk upozorenja koji je, kako kažu, u skladu sa zakonom, a sve zbog malih plata, odnosno rada 140 radnika za minimalac.

MIROSLAV MIĆA VUJANOVIĆ: Komunalac je ispolitizovan – odbornici loši ljudi, odbili pomoći narodu Palestine (video)

„Štrajk upozorenja smo danas organizovali u skladu sa zakonom, jer ne možemo napraviti obustavu rada ni za jedan sat ako ne ide prvo štrajk upozorenja. U srijedu ćemo predati pisane akte direktoru društva kako bi riješili probleme koje imaju ljudi koji su zaposleni u a.d. „Komunalcu“. Prvenstveno se to odnosi na ljude koji su na minimalcu, a ima ih 140. Idemo u smjeru povećanja plata tim ljudima. Ne mislimo tu na upravu i šefove, s obzirom da „Komunalac“ broji 178 ljudi. Mislimo na 140 ili 141 čovjeka koji je na minimalcu, a minimalac iznosi 700 KM. Štrajk upozorenja je bio samo jednočasovni prekid rada koji je u skladu sa zakonom“, rekao je Miroslav Vujanović ispred Službe za održavanje zelenih površina „Komunalca“.

Kako kaže, nakon što predaju pisane akte, daće upravi rok od deset dana da ispune njihove uslove.

„Nastavićemo da obavljamo svoj posao. Imaće deset dana roka da riješe probleme i ispune sve ili bar dio uslova koje postavljamo. Naši uslovi idu preka rukovodstvu „Komunalca“ i u to uključujemo i onih 300.000 KM koji su bili odluka Skupštine, a nikad nisu uplaćeni od Gradske uprave ka Komunalcu. „Komunalac“ nikad nije predao zahtjev za pomoć ka Gradu Bijeljina. Mogao je biti predložiti milion i da se očekuje da to bude uplaćeno. Međutim, i da se tih 300.000 KM uplati, to je samo kap mora, jer su kod nas loša materijalno-tehnička sredstva, kamioni su pokvareni i ne znam kako niko nije ubijen dosad – što se tiče kompletnog „Komunalca“. Problem je i tih 300.000 KM koje je neko nametuo Gradu Bijeljina da nam da. Nadzorni odbor „Komunalca“ nije tražio u pisanoj formi pomoć. Mi smo sjedili s Gradonačelnikom i bila je priča o 220.000 KM kako bi se povećala plata ljudima prema težini radnog mjesta i opasnosti obavljanja i bilo je govora za raspon od 10-15-20%  povećanja plata. To se nikad nije realizovalo, niti se sjedilo sa Gradonačelnikom da se to realizuje“, istakao je Vujanović i nastavio:

SG BIJELJINA: Odluka o povećanju cijene odvoza komunalnog otpada nije usvojena (video)

„Poslije toga, oni iznalaze neko rješenje, zajedno sa Gradonačelnikom, da bi to moglo da riješi cifrom od 19,6% povećanja cijene odvoza komunalnog otpada. I kada bi se povećala ta cijena odvoza komunalnog otpada, mi bi bili na nekoj pozitivnoj nuli da povećamo tim ljudima plate. Međutim, za Gradonačelnika su jednom odbornici legitimni, jednom nisu. Nelegitimni su kad je u pitanju povećanje od 300.000 KM, a legitimni kad predlaže 19,6% poskupljenja odvoza komunalnog otpada. Meni je to kontradiktorno.

PETROVIĆ: Nije li sramna odluka SG Bijeljina o neusvajanju povećanja cijene komunalnih usluga – odvoženje otpada?

Nas ne interesuje na koji način će uprava riješiti naše probleme. Naše je da idemo u skladu sa Zakonom i da se držimo Zakona. Od srijede pa narednih deset dana, „Komunalac“ će obavljati redovno svoje aktivnosti, međutim, poslije deset dana idemo u zakonsku proceduru sa smanjivanjem obima posla za 20%, odnosno radićemo sa 80% kapaciteta, nakon još deset dana radićemo sa 60% kapaciteta, pa sa 40%. Ispod ne smijemo da idemo, jer će nas zadesiti ekološka katastrofa“, zaključio je Vujanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име