Radna posjeta direktora Fonda: PVA i Predstavništvu Republike Srpske u Austriji

Datum:

Share post:

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić prilikom službenog boravka u Austrijskom penzijskom fondu (PVA), u Beču, u čijoj organizaciji je održan međunarodni simpozijum na temu „Digitalizacija u kriznim vremenima – Booster za efikasnost i prilagodljivost?“ posjetio je i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji gdje je razgovarao sa šefom Predstavništva Mladenom Filipovićem.

Tokom sastanka u Predstavništvu u Beču razgovarano je o nastavku saradnje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i Austrijskog penzijskog fonda (PVA) u pogledu jednostavnije i lakše procedure za ostvarivanje prava naših građana koji se nalaze na privremenom radu u Austriji.

Podsjećamo, Fond PIO Republike Srpske i Austrijski penzijski fond (PVA) nedavno su postigli sporazum o pojednostavljenju postupka ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji.

Obavještavamo osiguranike koji u prethodnom periodu imaju ostvaren staž osiguranja u ovom Fondu, a sada su osiguranici kod PVA, da su ova dva Fonda postigli dogovor i potpisali sporazum u vezi sa datumom podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na starosnu penziju.

TESTNA REKLAMA

Sporazumom, čije je potpisivanje realizovano uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, otklonjene su određene poteškoće koje su postojale u procesu ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su dio radnog vijeka proveli u Austriji.

Takođe, razgovarano je i o organizaciji posjete predstavnika Austrijskog penzijskog fonda Republici Srpskoj, koja bi trebalo da bude realizovana početkom naredne godine, a tiče se daljeg unapređenja poslovanja ova dva Fonda, prije svega elektronske razmjene podataka o činjenici života odnosno nastupa smrti korisnika prava na penziju i korištenja naših banjsko-rekreativnih kapaciteta za osiguranike PVA sa naših prostora.

U toku je priprema i tehničkog dijela sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka koji će nakon izvršenih testiranja početkom 2023. godine biti i potpisan na zadovoljstvo preko 9.000 korisnika ova dva Fonda, kao i samih Fondova.

Potpisivanjem ovog sporazuma preko 1.500 korisnika prava Fonda PIO Republike Srpske koji žive na teritoriji Austrije i preko 7.500 korisnika Austrijskog penzijskog fonda koji žive u Republici Srpskoj od naredne godine neće biti više u obavezi da neposredno dostavljaju potvrde o životu na kraju tekuće godine kako bi im bila nastavljena redovna isplata penzija i u narednoj godini.

Tokom posjete Beču, direktor Fonda PIO Mladen Milić prisustvovao je i promociji turističkih potencijala Olimpijskog centra Jahorina, koja je održana uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JELENA TRIVIĆ podržala Gradonačelnika Bijeljine (foto)

-Pozivam nadležne organe da ispitaju lice koje je nedvosmisleno uputilo prijetnje gradonačelniku Bijeljine dr Ljubiši Petroviću tokom skupštinskog...

LOVAČKI SAVEZ RS: Poziv korisnicima lovišta za dostavljanje informacija

U postupku sprovođenja Odluke o osiguranju članova lovačkih uduženja i njihovih lovaca gostiju, zatim osiguranju od opasnosti požara...

PETROVIĆ: U Skupštini je na snazi političko licemjerstvo (video)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, rekao je novinarima da je procenat izvršenja budžeta za kapitalna ulaganja za prvih devet...

JOVIČEVIĆ (DEMOS): Odgovor na inicijativu vezano za asfaltiranje saobraćajnice „TOPOLICA“ (foto,video)

-Gospodo, pročitajte odgovor resornog odjeljenja, poručio je na početku svog obraćanja Jovičević, oko asfaltiranja saobraćajnice pod nazivom "TOPOLICA". -Potvrdili...