Pušteno u PROBNI RAD postrojenje za odsumporavanje u RiTE ''Ugljevik'' (foto)

Datum:

Share post:

Postrojenje za odsumporavanje u krugu ugljevičke termoleketrane , čija je izgradnja finansirana sredstvima japanskog kredita, danas je pušteno u probni tromjesečni rad.

Zlatko Malović, projekt – menadžer za realizaciju projekta odsumporavanja u Termoelektrani „Ugljevik“ , kaže da je ovo postrojenje kruna napora koje je uložila Vlada RS i „Elektroprivreda RS“, uz pomoć Vlade Japana koja je u 2010. godini odobrila povoljan kredit za realizaciju ovog projekta.
Zlatko Malović

„ Japanski konzorcijum „Micubiši – Hitači Pauer Sistem“ realizovao je ovaj projekat. Krenulo je vruće puštanje u rad postrojenja za odsumporavanje gasova, odnosno period probnog rada koji će trajati oko tri mjeseca. Na ovaj način otklonjene su sve prepreke koje su bile nametnute evropskim legislativama i ugovorima sa Energetskom zajednicom. Ovim projektom emisija štetnih polutanata i sumpor – dioksida biće smanjena minimalno osamdeset puta. To dovoljno govorio važnosti ovog projekta“, izjavio  je Malović, napomenuvši da je ovo trenutno jedino postrojenje za odsumporavanje u regionu.

TESTNA REKLAMA

Prema ugovoru, u naredna tri mjeseca vršiće se podešavanje procesa odsumporavanja, što bi sve trebalo da dovede do konačnog cilja – emisije od 200 miligrama po metru kubnom na izlasku iz novog vlažnog dimnjaka termoelektrane.

 „ To je emisija koja je propisana po važećim najstrožijim evropskim legislativama za emisiju ovakvih polutanata. Izgradnja je trajala od sredine 2016. godine i rokovi su u potpunosti ispoštovani. Vrijednost investicije je 80 miliona eura i finansiran je sredstvima Japanske investiciono – kreditne banke“, izjavio je Zlatko Malović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...