„PUKLA KOALICIJA“ – OSMORKA SADA ŠESTORKA!? NES i SBiH istupili iz koalicije na nivou BiH

Datum:

Share post:

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da je ova stranka povukla kandidaturu Denisa Šulića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara zbog medijskih spekulacija koje je nametnula SDA.

Na državnom nivou Osmorka više nije zajedno. Istupili su Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH.

Naime, ove dvije stranke su pred SNSD stavile nekoliko uslova za nastavak pregovora, ali nije bilo konkretnog odgovora.Naime, na sastanku kojeg su lideri Osmorke održali u Doboju s SNSD-om NES je postavio četiri uslova.

Tražili su da SNSD odustane od Zakona o nepokretnoj imovini RS, da se SNSD-u ne daje bošnjački ministar u Vijeću ministara, da se u škole u RS-u vrati bosanski jezik i da država BiH potpiše ugovor sa Islamskom zajednicom.

„NES i SBiH neće biti većina na državnom nivou. Nije bilo prostora ni kod SNSD-a ni kod Trojke da se razgovara o nekim pitanjima, s obzirom da je već sporazum potpisan. Mi smo postavili pitanje zakona o državnoj imovini RS i povlačenja tog zakona. Postavili smo pitanje nacionalnog balansa, a nešto vidim volje da se potpiše sporazum s Isamskom zajednicom.Vidjet ćemo kako će se odraziti na federalni nivo, ne bih sada špekulirao oko toga. Ono oko čega smo mi obaviješteni jeste da je ključno dostignuće da se pravi ambijent. Mi nismo zadovoljni s potezima koji su povučeni. Uvažavamo kolege koje mogu imati drugačije mišljenje. Mi smo dali šansu procesu, ali rezultat nije takav da bi NES i SBiH mogli nositi teret vlasti“, istakao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.
Dodao je kako ovo stranka na čijem je čelu ne radi zbog SDA i DF-a. „I oni su imali priliku svoju da pokažu rezultate i vrline. Mi smo navikli biti u opoziciji i nama to uopće nije problem. Politika je dugoročan proces i želimo biti strpljivi. Za niže nivoe vlasti sada ne mogu govoriti“, naveo je Ogrešević.

Predsjednik SBiH-a Semir Efendić je kazao da su ove dvije stranke istupile zbog donošenja Zakona o nepokretnoj imovini.

„Mi smo kazali da nismo spremni biti u vlasti i tražili smo da se povuče. Nije bilo spremnosti i nekako se stvari vode na pravni teren. SBiH nema zastupnike na državnom nivou, ali ima NES.

Dogovor je da SNSD ima četiri ministarstva, a Osmorka tri, tu nešto nije uredu. Ostale stranke imaju mogućnost i dovoljno glasova da nastave pregovore. Žao nam je da kolege iz Osmorke nisu malo više insistirale da se ambijent popravi djelima, a ne riječima“, naglasio je Efendić.

Govoreći o uspostavi vlasti u Federaciji, Efendić je rekao da su neke stvari oko implementacije nejasne nakon odluke visokog predstavnika u BiH.

Dešavanha u Bijeljini

Izvor: byka.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...