PU BIJELJINA: U narednom periodu pojačana kontrolu učesnika u saobraćaju u zonama škola

Datum:

Share post:

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina danas je održana konferencija, sa ciljem da se javnost upozna sa rezultatima rada policijskih službenika u julu 2022. godine.

Analizirajući sve činjenice i rezultate rada, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina na konferenciji je ocjenjeno kao zadovoljavajuće.

Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina rekao je da koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela u julu iznosi oko 90%, a koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu oko 71%.

“U julu mjesecu, nadležnim tužilaštvima podneseno je 66 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, od čega su rasvjetljena 63 krivična djela”, rekao je Terzić.

TESTNA REKLAMA

On je istakao da će pripadnici PU Bijeljina u sklopu početka nove školske godine u narednom periodu pojačati kontrolu učesnika u saobraćaju u zonama škola sa ciljem podizanja nivoa bezbjednosti učenika.

Takođe, u narednom periodu planski će pristupiti realizaciji niza aktivnosti koje se odnose na bezbjedno održavanje predstojećih opštih izbora u BiH. Aktivnosti će biti realizovane kroz tri faze.

“Prva faza obuhvata pripremne aktivnosti koje počinju početkom narednog mjeseca i ta faza je karakteristična za održavanje većeg broja promotivnih skupova političkih subjekata. Druga faza vezana je za aktivnosti koje se odnose na obezbjeđenje samog glasačkog procesa, a treća faza obuhvata postizborne aktivnosti po završetku izbornog procesa”, rekao je Terzić, te apelovao na građane i političke subjekte da daju svoj doprinos kako bi izbori protekli bezbjedno, u skladu sa demokratskim načelom.

Srđan Gajić, načelnik sektora kriminalističke policije rekao je da je u julu podneseno 66 izvještaja protiv 69 lica koja su počinila 70 krivičnih djela. Od ukupnog broja prijavljenih lica, 62 lica su muškog pola i sedam lica su ženskog pola. Takođe, evidentirano je i 15 povratnika u izvršenju krivičnih djela, a zabilježen i jedan maloljetnik u izvršenju krivičnog djela.

“Povećan je ukupan broj krivičnih djela za 4,5% u odnosu na isti period prošle godine, ali je i koeficijent ukupne rasvjetljenosti u julu 2022 godine 90%. Što se tiče krivičnih djela opšteg kriminaliteta, evidentirano je 55 krivičnih djela, podnešeno je 54 izvještaja nadležnim tužilaštvima i prijavljeno 57 lica. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti ovih djela je oko 88% i veći je za 12% u odnosu na jul prethodne godine”, rekao je Gajić.

Takođe, evidentirano je i 18 slučajeva opojnih droga, pet krivičnih djela privrednog kriminaliteta koji se odnose na zloupotrebu službenog položaja i obmanu.

Igor Kapikul, načelnik Sektora policije kazao je da je na području PU Bijeljina u julu evidentirano 50 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje za 24% u odnosu na isti izvještajni period prošle godine.

“Evidentiran je 71 prekršaj protiv javnog reda i mira, što je manje za 22% i evidentirano je 62 izvršioca prekršaja. Od ukupnog broja izvršilaca 11 njih se pojavljuju kao povratnici u izvršenju prekršaja, što predstavlja smanjenje za 48%. Podnijeto je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 43 prekršajnih naloga. Po polnoj strukturi najveći broj izvršilaca je muškog pola, 51 lice, a 11 lica su ženskog pola“, rekao je Kapikul i dodao da su evidentirana četiri lica afro – azijskog porijekla i da su sva lica muškog pola. Njihovo ponašanje je i dalje miroljubivo, te nisu stvarali probleme kada je riječ o bezbjednosti.

Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja rekao je da je stanje bezbjednosti u saobraćaju u julu ocijenjeno kao zadovoljavajuće.

“U julu dogodilo se 108 saobraćajnih nezgoda, od čega tri nezgode sa poginulim licima u kojima su četiri lica smrtno stradala. Dogodilo se šest nezgoda sa teškim tjelesnim povredama u kojima je šest lica zadobilo teže tjelesne povrede, dok je 28 saobraćajnih nezgoda registrovano sa lakim tjelesnim povredama. U  ovom periodu dogodila se 71 nesreća sa materijalnom štetom”, rekao je Knežević, te dodao da je najveći broj saobraćaja registrovan zbog nepropisnog odstojanja, oduzimanja prvenstva prolaza i radnje skretanja.

U mjesecu julu evidentirano je ukupno 3.486 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Ukupno je iz saobraćaja isključen 361 vozač, od čega 305 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...