Prva zbirka pjesama bijeljinskog gimnazijalca

Datum:

Share post:

Šesnaestogodišnji gimnazijalac iz Bijeljine Vojislav Durmanović u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" promovisao je svoju prvu zbirku poezije "Pogledi s mosta" za koju je rekao da označava njegovo književno punoljetstvo.
 

Autor je izjavio novinarima da je u poeziju pretočio događaje iz dosadašnjeg školovanja i odrastanja, uključujući i ljubavne stihove, ali i rodoljubive i duhovne pjesme.

Kao što je naveo u predgovoru knjige, Durmanović je za naslov prvenca izabrao mostove koji su čest motiv u književnosti, ocjenjujući da bi život bez mostova među ljudima bio siromašan i nepotpun.

"Za pisanje kojim se bavim dve i po godine osvojio sam 50 nagrada i književnih priznanja, neke pesme objavljene su i na engleskom jeziku, a ova zbirka označava moje književno punoletstvo", rekao je mladi pjesnik.

TESTNA REKLAMA

On kaže da se poezijom bavi iskreno i od srca i da je u društvu stekao reputaciju pjesnika koja ima i dobre i loše strane, ali da među vršnjacima uglavnom nailazi na odobravanje, a među mentorima na podršku.

"Nastojim da i život živim kao pesmu – spontano i neopterećen formalnostima kao što su nagrade, objavljene knjige i popularnost, nego da pišem iz srca i sam počinjem i završavam poemu svog života", poručio je Durmanović.

Recenzent knjige "Pogledi s mosta" Senahid Nezirović, prevodilac i pisac iz Tuzle, rekao je novinarima da je poetski prvenac sjajnog mladog pjesnika Vojislava Durmanovića realizovan kao neobična sinteza – autor je rođen u Srbiji, živi u Republici Srpskoj, a objavljuje knjigu u Federaciji BiH, u izdanju SPKD "Prosvjeta" iz Tuzle.

On kaže da je Durmanović veoma talentovan, nagrađivan i prevođen pjesnik, andrićevski motivisan mostovima, koji svojim stihovima spaja istoriju, sadašnjost i budućnost i na najbolji način afirmiše srpski jezik.

Izvor: bijeljina.org/srna.rs

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JOVIČIĆ, DNS: Ne prihvatam praksu da se, kada se nešto ne želi riješiti, formiraju komisije, radne grupe ili nove institucije

"Zalažem se za Republiku Srpsku u kojoj će svi građani imati isti status kada je u pitanju ostvarivanje...

TRIVIĆ, PDP: Osnivanje posebnog tijela za borbu protiv korupcije

Trivićeva kaže da je će to ministarstvo, tijelo ili specijalna jedinica ispuniti njeno ključno obećanje, a to je...

Čola sa Bijeljincima pjevao tri sata (foto, video)

Da je broj 1 u regionu, Zdravko Čolić dokazao je još jednom, i to na gradskom stadionu u...

SALATIĆ, SDS: Zapadni mentori dovodili i čuvali SNSD u vlasti godinama

Neka SNSD pogleda zadnje odluke Evropske komisije i činjenicu da se Bosna i Hercegovina bez protivljenja pridružila svim...