Prva javna RASPRAVA O KLEVETI u Banjaluci uoči Đurđevdana – U BIJELJINI 16. maja

Datum:

Share post:

Prva javna rasprava o nacrtu izmjena Krivičnog zakonika (KZ) RS, kojima se kriminalizuje kleveta i uvreda, zakazana je za 5. maj u Banjaluci, dan uoči jedne od najvećih krsnih slava – Đurđevdana, a u medijskoj zajednici vjeruju da je predlagač izabrao baš taj datum kako bi diskusiji prisustvovalo što manje učesnika.

Nacrt izmjena KZRS je 23. marta u Parlamentu Srpske podržalo 49 poslanika, protiv je bio 21, a niko nije bio uzdržan.

Nakon skoro mjesec od usvajana nacrta izmjena pomenutog zakona Ministarstvo pravde RS je zakazalo javne rasprave pa će tako diskusija nakon Banjaluke biti organizovana u još svega tri grada. I to u Istočnom Sarajevu 12. maja, odnosno u Bijeljini i Trebinju 16. i 17. maja.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da je na sceni upravo ono na što je medijska zajednica prethodnih mjeseci i upozoravala, a to je da će javne rasprave biti samo “pro forme”.

– Predlagaču zakona, odnosno Ministarstvu pravde RS, trebalo je mjesec dana da utvrdi raspored javnih rasprava. Sve su suzbijene u desetak dana i to u samo četiri grada. Ono što je simptomatično jeste da će ona najvažnija, odnosno centralna biti održana uoči jedne od tri najveće krsne slave u Banjaluci u kojoj je i najveća koncentracije medija, nevladinih organizacija i predstavnika udruženja koja štite ljudska prava – rekao je “Glasu Srpske” Vukelić.

Na ovaj način, poručuje on, Ministarstvo na čelu sa ministrom Milošem Bukejlovićem pokazuje da im je cilj da dođe što manje učesnika na diskusiju.

– Pod znakom pitanja je zašto to rade. Prvo su odugovlačili organizovanje javnih rasprava, a zatim ih zakazuju u periodu kada veliki broj ljudi slavi ili ide kod nekog drugog na slavu. Zbog takvih njihovih poteza sada se pokazuje da je medijska zajednica bila u pravu i kada je pobijala njihove argumente da se zakon može promijeniti u javnoj raspravi – naglasio je Vukelić.

Nadalje, smatra Vukelić, malo koji zakon se mijenja u javnoj raspravi. Dodaje da se te diskusije organizuju samo da bi se održao privid demokratije.

– Pitaju za mišljenje, ali malo koji argument uvaže. Novinarska zajednica ostaje pri stavu da će doći na javne rasprave, ali samo pod uslovom da bude povučen zakon ili kompletno svi članovi koji se odnose na povredu časti i ugleda, odnosno na kriminalizaciju klevete i uvrede – podvukao je Vukelić i poručio da Srpska ima mnogo važnijih problema kojima treba da se bavi od kažnjavanja tračeva u supermarketu i saobraćaju.

Vlada Srpske je početkom marta usvojila i u parlamentarnu proceduru proslijedila nacrt izmjena KZRS, u koji se, između ostalog, kao krivična djela uvode uvreda i kleveta, a oni koji budu kršili ove odredbe biće kažnjeni drakonskim novčanim kaznama. Protiv toga akta pobunili su se mnogi, a najglasnije poruke poslate su iz medijske zajednice u kojoj navode da će kriminalizacijom klevete i uvrede biti ugašena sloboda govora.

Odbijeni zaključak

Poslanici republičkog parlamenta su prilikom usvajanja izmjena KZRS odbili zaključak SDS-a. Ova politička stranka tražila je da se kleveta i uvreda izuzmu iz teksta izmjena KZRS i da se u roku od 90 dana poslanicima proslijedi novi tekst zakona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...