Provjera antitijela kod građana RS počinje u ponedjeljak

Datum:

Share post:

Na teritoriji Republike Srpske u ponedjeljak počinju serološka ispitivanja, prvi rezultati se očekuju za mjesec i po, dok je tokom jučerašnjeg dana broj zaraženih i dalje bio izuzetno visok, a stizali su i dramatični apeli da građani vode računa o poštovanju mjera.

 
 
 
"Stigli su nam svi aparati i antitijela i već od prvog dana ove sedmice možemo početi s prvim radnjama. Počećemo s edukacijom osoba koje će raditi anketiranje i vađenje krvi, moramo ih uputiti u sve protokole, a s druge strane moramo isprobati i antitijela", rekao je za "Nezavisne" Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Dodao je da ne znaju kojom brzinom će se ova ispitivanja vršiti, posebno kada se uzme u obzir prilično loša epidemiološka situacija.

Nacionalna studija seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS, trebalo bi da se sprovede u dvije faze.

Kako je Bokonjić ranije još rekao, prva faza ovog ispitivanja biće sprovedena na 1.700 uzoraka.

TESTNA REKLAMA

Broj novozaraženih virusom korona u BiH i dalje je veliki, a dežurno osoblje kovid odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra RS poslalo je juče dramatičan apel stanovništvu RS da poštuje mjere zaštite od virusa korona, jer je, kako navode, zdravstveno osoblje svih kovid odjeljenja na izmaku snage.

Naglasili su da ovakav tempo pregleda i prijema pacijenata neće moći dugo izdržati.

"U proteklih nekoliko dana pregledano je više od 1.000 pacijenata, hospitalizovano je više od 320 novih pacijenata, što je pravi stampedo u osmom mjesecu trajanja pandemije, te je sva energija radnika iscrpljena ili na izmaku", naveli su u apelu.

Ako se ovakav trend prijema pacijenata nastavi, poručili su,  ni najbolje opremljene prostorije i najodgovorniji ljudski resursi neće moći spriječiti katastrofu velikih razmjera.

Istakli su da baš zbog toga i apeluju na građane da poštuju sve propisane mjere.

"Apelujemo na stanovništvo RS da odmah pristupi najvišem stepenu zaštite od virusa korona koji podrazumijeva propisanu distancu, nošenje zaštitnih maski, dezinfekciju prostora i higijenu ruku kako bi se širenje virusa zaustavilo", naveli su u saopštenju iz UKC-a.

U posljednja 24 sata na kovid-19 u BiH je pozitivno još 1.411 osoba, što je za 544 manje od broja registrovanih novozaraženih u subotu, kada je na ovaj virus bilo pozitivno 1.955 osoba.

U RS juče su novozaražene 582 osobe, a najveći broj, njih čak 231, je iz Banjaluke, dok je u FBiH kovid-19 registrovan kod još 829 osoba. Novi slučajevi virusa evidentirani su u svim kantonima, a najveći broj novooboljelih zabilježen je u Kantonu Sarajevo – 250.

U BiH je za 24 sata registrovano 11 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Četiri osobe su preminule u FBiH, a u RS je evidentirano sedam smrtnih slučajeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...

SERVISNE INFORMACIJE za 9. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...