Protest Srba sa KiM: „Mi imamo jednu državu – Srbiju; Dosta nam je Kurtijevog terora“

Datum:

Share post:

U severnom delu Kosovske Mitrovice održava se skup kod Spomenika knezu Lazaru. Na početku je izvedena himna „Bože pravde“.

Kako prenosi B92, okupljeni nose brojne transparente sa različitim porukama.

Neke od njih su: „Svi smo mi Nenad Đurić“, „Dosta nam je Kurtijevog terora“, „Mi imamo jednu državu – Srbiju“, „Zbog naše dece nema predaje“, „Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?“, „Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM“, „Čistog obraza i svetla čela pred sud Božji“, „ja sam Srbin i ovde je sve moje“, „Kurti nas neće pokoriti“ i „Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu?“;

Dan nakon što su Srbi na sjeveru Kosmeta napustili sve prištinske institucije je miran i prepun iščekivanja.

Srbi imaju glavno pitanje: “U kom će pravcu cela ova situacija krenuti?”.

Srbi sa sjevera Kosova se pitaju da li će biti sukoba ili će se sve riješiti diplomatskim putem.

„Ali ovako više ne može. Od nas se samo zahtijeva, a ne ništa ne nudi. Svakim danom gubimo sve što smo imali, a da Priština nije počela ni da sprovodi čak ni ono što su sami dogovorili poput Zajednice srpskih opština“, kaže Aleksandar iz Kosovske Mitrovice.

Na sjeveru Kosova niko ne želi sukobe, ni sa KFOR, ni sa albansksim specijalnim snagama.


Prema saznanjima Blica, Srbi koji su bili u kosovskoj policiji, a koji su juče skinuli uniforme polako će se razduživati.

Još uvijek nije izvjesno ko će obezbjeđivati objekte koji pripadaju vladi u Prištini. Prema posljednjim informacijama, kao najbolje rješenje vide se pripadnici KFOR.

„Međutim, prilikom razduživanja moraće da dođe neko iz komande u Prištini“, kaže Srbin koji je bio u kosovskoj policiji.

Dok narod iščekuje prve poteze Prištine, ali i međunarodne zajednice, odvija se živa diplomatska aktivnost.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj saopštio je da je sinoć razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i da je obe strane pozvao da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

„Posljednja dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, naglasio je Borelj.

Kako je naveo, povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za aktuelne sporove, dodajući da to ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

„Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije. Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces preregistracije vozila i obustavi svaka kaznena akcija protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu riješiti strane u okviru dijaloga“, naveo je Borelj.

Visoki predstavnik EU pozvao je Prištinu da “odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština” jer je “skupština Kosova ratifikovala” taj sporazum, a Ustavni sud Kosova “odlučio da zajednica treba da se uspostavi”.

KFOR: Pratimo situaciju

Povodom situacije na Kosovu oglasila se i misija KFOR.

-Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno i bezbijedno okruženje za sve ljude na Kosovu – poručili su iz misije KFOR na svojoj Fejsbuk stranici.

U Kosovsoj Mitrovici u podne se održava miting Srba zbog posljednjih dešavanja na Kosovu, piše Blic.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com/b92.net/blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...