Manastir Svete Trojice u Tavni, kod Bijeljine i Ugljevika, proslavio je krsnu slavu Uspenje presvete Bogorodice, poznatije kao Velika Gospojina.
Umirovljeni vladika kanadski Georgije i umirovljeni vadika srednjoevropski Konstantin služili su Svetu arhijerejsku liturgiju.
Ovoj svetkovini prisustvovalo je više stotina vjernika iz ovog dijela Republike Srpske, Srbije i dijaspore.
Manastirski gost bio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je sestrinstvu, igumaniji manastira Tavna Anastasiji kao i manastirskom duhovniku arhimandritu Lazaru čestitao današnji praznik.
Perić koji je i zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske istakao je da je manastir Tavna vijekovno zborište srpskog naroda i da se kao takvo sačuvalo uprkos svim nevoljama koje su ga zadesile.
-Srećni smo, svi mi stanovnici ovog divnog kraja, jer imamo ovako lijepe bogomolje-rekao je Perić.
On je podsjetio da je manastir Tavna poznat i po Bogomoljačkom pokretu koji je osnovao Sveti vladika Nikolaj Velimirović.
-Iguman Danilo Bilbija je vodio Bogomoljački pokret ovog kraja. To je uticalo da ovdašnji ljudi ostanu posvećeni vjeri koja je srpski narod održala i bila mu najsnažnija podrška vijekovima unazad-rekao je Perić.
Jutarnju Svetu liturgiju u 6.00 časova služio je paroh Trnovski protojerej Vedran Bardak. Liturgiji su prisustvovali brojni vjernici i poštovaoci ove drevne bogomolje.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име