U Gajevima je danas služena sveta liturgija u ime krsne slave hrama, svete Petke Paraskeve. Takođe, danas je služen parastos i položeni vijenci za 18 poginulih boraca i tri civilne žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata, te za 16 žrtava iz Drugog svjetskog rata sa ovog područja.

Vijence su pored članova porodica poginulih boraca položili predstavnici Opštine Šamac, predstavnici opštinske, mjesne Boračke organizacije i drugi.Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović rekao je da je potrebno je njegovati sjećanja na žrtvu koju su stradali mještani Gajeva podnijeli i da se prenosi na mlađe generacije, jer samo tako ova žrtva neće biti zaboravljena.

„Ovi div junaci su najzaslužniji što smo ostali na svojim vjekovnim ognjištima i uživamo blagodeti slobode. S tim u vezi Opština Šamac će u saradnji s BO Šamac pristupiti izradi odluke o dopunskim pravima boraca, RVI i porodica poginulih boraca gdje će biti povećan obim prava u nadolazećim godinama kao i uvećana dotacija prema opštinskom fondu solidarnosti u 2024. godini“, kaže Varadinović.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović istakao je da svake godine na ovaj način evociraju uspomene na svoje saborce i teško vrijeme koje su prošli braneći Republiku Srpsku.

„Jedino na taj način ćemo odužiti svoj dug prema onima koji su svojom krvlju branili slobodu i ove prostore“, rekao je Zoranović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име