PROJEKAT PREMA IDEJI IZ MOMAČKIH DANA Srpčanin nakon 50 godina sagradio KUĆU KOJA SE OKREĆE (VIDEO)

Datum:

Share post:

Vojin Kusić (69), privatni preduzetnik iz Srpca, realizovao je tokom radnog vijeka brojne projekte iz oblasti proizvodnje predmeta od plastike, ali je ove godine u djelo proveo svoj najdraži projekat prema ideji iz momačkih dana. Podigao je kuću na okretanje, jedinu u Republici Srpskoj, a najvjerovatnije i u Bosni i Hercegovini.

Ideja o kući na okretanje rođena je prije pola vijeka, na željezničkoj stanici u Beogradu, dok je Vojin razgledao okretaljku za lokomotive i vagone.

U svojoj firmi za proizvodnju predmeta od plastike zapošljava 39 radnika, a u poslove je uključio i svoju djecu, kćerke Snežanu i Natašu i sina Vitomira.

– Kad sam vidio da djeca preuzimaju proizvodnju, bacio sam se na ostvarivanje ideje iz mladih dana. Počeo sam kao hrčak sakupljati i pripremati materijal za gradnju kuće okretaljke. U glavi sam imao vlastiti projekat, bez pomoći arhitekata, a lokacija koju sam odabrao za gradnju, udaljena je 200 metara od porodične kuće – govori Vojin.

TESTNA REKLAMA

Djeca su ga odvraćala od ove ideje, ali kad su vidjela da je uporan i da je počeo s iskopavanjem zemlje za temelj, i sama su se uključila u akciju onoliko koliko im je otac dozvoljavao.

– Sazidao sam šestougaoni temelj, na koji sam postavio 12 valjaka iz jednog starog vojnog transportera, a nosivost svakog od njih je pet tona. Postavio sam kružnu stazu po valjcima s ležajevima i zupčanicima i sve to povezao sa snažnim motorom s reduktorom. Na temelju sam podigao prizemlje i sprat od laganih materijala, poput sendvič lima, u kojem se nalazi kamena vuna, i sve sam to pokrio laganim krovom kineskog stila radi atrakcije – pojašnjava Kusić.

Samo pohvale

Okretanje kuće može se podesiti tako da se okrene jednom u 24 sata, a može i veoma brzo, uz obrtaj koji traje dvije i po minute. Vojinovim neobičnim projektom svi su oduševljeni i za kuću dobija samo riječi hvale. On je presrećan, jer je uspio provesti u djelo najdražu ideju u životu.

– Koliko znam, jedini sam u BiH s ovakvim izumom. Ima li išta ljepše od toga da iz iste sobe možeš gledati i izlazak i zalazak Sunca, panoramu Srpca i okoline, rijeku Savu, naselja preko nje u Hrvatskoj – ističe Kusić.

Prijatelji na probi

Prepričao nam je anegdotu sa prijateljima koje je doveo na probu kuće.

– Dok je nas petnaestak sjedilo u staklenom salonu, neprimjetno sam uključio motor, a jedan od njih počeo je vikati da mu nešto nije u redu s glavom, jer se oko kuće okreću njiva i kukuruzište. A drugi ga je smirivao rječima da je s njegovom glavom sve uredu, ali nije siguran da li je tako i sa mojom – uz smijeh govori Vojin, piše avaz.ba.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...