PROIZVOĐAČI duvana iz Posavine i Semberije NAJAVLJUJU PROTEST

Datum:

Share post:

Sedmog februara duvandžije Posavine i Semberije organizuju protest. Tvrde, da Uprava za indirektno oporezivanje Regionalni centar Tuzla uvodi pravilnike koji se kose sa zakonima o duvanu i PDV-u, te traže da pređu u nadležnost Regionalnog centra Banjaluka i Ministarstva finansija Republike Srpske koji se i protive rješenjima iz Tuzle.
 

Proizvođači duvana najavljuju i krivične prijave protiv odgovornih lica.

Preduzeća koja su organizatori proizvodnje duvana u Posavini i Semberiji i proizvođači tvrde da im je Regionalni centar Tuzla Uprave za indirektno oporezivanje nametnuo izmišljene osnovice za obračun PDV-a koja se baziraju na količini izdatog sadnog materijala, što je protivno Zakonu o duvanu.

"Oni kažu, koliko ste dali sjemenki proizvođaču puta grama po sjemenki toliko mora predati duvana. I za sav duvan, pa i onaj koji nije predat a prvobitno je obračunat mora se platiti PDV. To je stvarno van svakog zdravog razuma", rekao je Branimir Andrić, proizvođač duvana iz Bijeljine.
Branimir Andrić

Mraz, poplave, suše , mnogo je tu faktora koji utiču na proizvodnju duvana i ne može se davati procjena da će biti maksimalan prinos, što je upravo uradila Uprava za indirektno oporezivanje, a sve pod izgovorom borbe protiv crnog tržišta duvana.

TESTNA REKLAMA

"Upravo od nas traže da mi kao što je OZNA primjenjivala svoje propise prema seljacima, da mi sada idemo kod poljoprivrednih proizvođača da im uništavamo rasade koji nisu prijavljeni, da im oduzimamo duvan koji su skrivali po magacinima. Mi nemamo zakonska ovlaštenja da idemo da pretresamo kuće. Pošto mi to nismo htjeli, oni su nas kaznili", rekao je Svetozar Mihajlović, predstavnik "Duvana" a.d. Bijeljina.

Tvrde da se iza svega krije interes pojedinaca koji igraju na kartu velikih multinacionalnih duvanskih  kompanija koje imaju monopol na bh.tržištu. Čak ne prezaju ni od drakonskih kazni koje su u milionskim iznosima.

"Mi smo odlučili da tražimo izuzeće Regionalnog centra Tuzla UIO BIH u odlučivanju po našim žalbama i tražili smo da se protiv određenih lica pokrene krivični postupak", rekao je Mihajlović.
Svetozar Mihajlović

Duvandžije poručuju da u znak protesta, sedmog februara izlaze traktorima na ulice.

"Ako ovo ostane, definitivno vodi uništenju proizvodnje duvana. To je slučaj koji nije zabilježen u svijetu, da se ide na uništenju jedne djelatnosti u državi zarad očuvanja interesa mulitnacionalnih kompanija", rekao je Ignjo Babić, direktor "Duhana", Gradačac.

Ako se ovako nastavi sa pritiskom, proizvođači poručuju – ove godine nećemo saditi duvan.

"Pokušao sam mehanizovanu berbu, uložio sam ogroman novac u tu proizvodnju, ali država po tom pitanju ništa ne radi da nam pomogne, da stimuliše proizvodnju. Ništa nije izvjesno, pitanje je da li će duvanska preduzeća ove godine ugovarati proizvodnju, tako da bolje je otići u kockarnicu i da  se čovjek nego da proizvodi duvan", rekao je Marko Mitrović, proizvođač duvana iz Donjeg Žabara.

Osamdesetih godina proizvodnja duvana u BiH iznosila je 20.000 tona, u toku rata 10.000 tona, a u 2019. godini to je bilo nepunih 500 tona duvana, što je još jedna potvrda nemara države koja gasi duvansku proizvodnju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...