Mnogi od nas bez lijekova ne mogu živjeti.

Prodaja lijekova raste iz mjeseca u mjesec, što dovoljno govori o zdravstvenom stanju stanovništva.

S obzirom da je odavno problem nestašica određenih lijekova, a da se građanima i dalje nude zamjenski, Bosnainfo otkriva kakva je situacija u Sarajevu.

Da li neki lijekovi koji su ranije mogli da se kupe bez recepta sada više ne mogu, iz JU “Apoteke Sarajevo” rekli su:

– Svi lijekovi koji su zakonskom legislativom određeni i registrovani da je za njihovo izdavanje potreban ljekarski recept. JU “Apoteke Sarajevo” poštuju u cjelosti. Za Režim izdavanja nadležna je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, te se sve apoteke u BiH istog moraju i pridržavati. Napominjemo, da postoje lijekovi čiji je režim izdavanja “Bez ljekarskog recepta – što je isto tako u nadležnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine”.

Što se tiče lijekova protiv bolova, više njih se po propisu za izdavanje mogu izdati bez ljekarskog recepta, što možete pogledati i provjeriti na stranici Agencije za lijekove medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

JU “Apoteke Sarajevo”se u cjelosti pridržavaju propisane zakonske legislative po pitanju režima izdavanja lijekova, koja je određena od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

S obzirom da postoji informacija da u nekim apotekama ne može da se kupi lijek enterofuryl bez ljekarskog recepta, objasnili su da li je to tačno.

– Svi oblici i jačine lijeka ENTEROFURYL imaju režim izdavanja “na ljekarski recept”- izuzetak je jedino  ENTEROFURYL STOP tvrda kapsula 200 MG (pakovanje 12 tvrdih kapsula) čiji režim izdavanja je “bez ljekarskog recepta” – pojasnili su iz JU “Apoteke Sarajevo”.

Kako se saznaje, u mnogim apotekama u Sarajevu odavno nema lijekova koji se svakodnevno traže, a npr to je protiv glavobolje Dexomen, pa se nudi zamjenski Dolorex ili Neofen.

Na pitanje kakva je trenutno situacija, da li je pojačana potražnja u posljednje vrijeme za vitaminima ili lijekovima protiv viroze iz  JU “Apoteke Sarajevo” ističu:

– Obzirom da dolazi jesenji/zimski period kojeg obilježava pojava prehlada, viroza i drugih respiratornih oboljenja,  JU “Apoteke Sarajevo” su dobro snabdjevene svim lijekovima, ljekovitim pripravcima i preparatima koji jačaju imunološki sistem organizma uključujući i vitaminske preparate/pripravke.

U ovom hladnijem periodu, kada je i sezona prehlada, najviše se traže lijekovi koji mogu bez recepta, protiv kašlja, antiseptički lijekovi za usta, grlo i ždrijelo, kao što su pastile, oriblete i sprejevi te kapi i sprejevi za nos, tablete protiv bolova, ali i vitamini za jačanje imuniteta.

Zanimljivo je da ima mnogo upita o lijekovima za smirenje, ali za iste je neophodan ljekarski recept!

Kada je riječ o lijekovima koji se izdaju na teret kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, najviše propisivani su inzulini, lijekovi za povišen krvni pritisak, za gastrointestinalne tegobe, oralni antidijabetici te anksiolitici.

U Sarajevu ima nekoliko apoteka u kojima se rade tri smjene. Zanimljiv je podatak da apotekari uglavnom u prosjeku najviše posjeta imaju u period od 20.00 do 00.00 sati.

U tom periodu najviše dolaze pedijatrijski slučajevi, kada se traže lijekovi za djecu, protiv povišene temperature, te za odrasle analgetici i lijekovi za smirenje, anksioznost i uznemirenost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Bosnainfo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име