Privrednici danas od Vlade i ERS traže ODGAĐANJE POSKUPLJENJA STRUJE

Datum:

Share post:

Sastanak privrednika sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i „Elektroprivrede RS“ zakazan je za sutra, a najveći potrošači električne energije tražiće da se poskupljenje struje odgodi.

Sa privrednicima bi trebalo da se sastanu premijer RS Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i predstavnik Ministarstva privrede i preduzetništva, s obzirom da je ministar privrede Vjekoslav Petričević na putu. Na sastanak je pozvan i direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović.

Na sastanak će doći predstavnici firmi koje su najveći potrošači električne energije i koje najviše pogađa poskupljenje struje, a to su, između ostalog, firme „R-S Silicon“ iz Mrkonjić Grada, „Dubi cotton“ iz Kozarske Dubice, „Arcelor  Mittal“ iz Prijedora , „Sportek“ iz Kotor Varoši, „Mesna industrija Tulumović“ iz Laktaša, „Banjalučka pivara“ iz Banjaluke…

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je za CAPITAL da će biti predstavnici svih sektora privrede.

TESTNA REKLAMA

„Već smo ove godine imali jedno poskupljenje električne energije i istaći ćemo da novo poskupljenje nije u sladu s razgovorima koji su vođeni na početku godine. Vidjećemo kako prevazići sadašnju situaciju i naći zajedničko rješenje. Na kraju krajeva, ERS je od javnog značaja i u funkciji je cijele privrede te mislim da ćemo naći kompromisno rješenje, prije svega da se potpisivanje ugovora prolongira“, rekao je Ćorić.

Podsjećamo, portal CAPITAL je objavio da je „Elektroprivreda Republike Srpske“ poslala privrednicima nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom u kojim je povećana cijena industrijske struje.

Članom 5. predloženog Ugovora predviđeno povećanje cijena električne energije od 1. septembra ove godine.

Tim članom definisano je da cijena za isporučenu aktivnu električnu energiju iznosi za višu tarifu 0,0957 KM po kWh bez PDV-a, a za nižu tarifu 0,0638 KM/kWh bez PDV-a.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM, što znači da ona novim Ugovorom, koji predlaže ERS, poskupljuje za 0,0041 KM što je oko pet odsto.

Međutim, cijena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh.

Ovo su tarife koje se primjenjuju za najveći broj firmi, koje su na naponskim nivoima 10 i 20 kV, dok postoje i mali privrednici koji nemaju svoje trafostanice i koji plaćaju najveću cijenu struje trenutno i u najgorem su položaju.

 

Pored toga, Ugovorom nije definisan iznos RVT, kao ni obračunska snaga kW. Ovi parametri su, prema riječima privrednika, bitni za račun, a o njima nema izjašnjenja u predloženom Ugovoru.

Ugovori sadrže i mnoštvo drugih odredbi koje idu na štetu poslovne zajednice.

U Uniji udruženja poslodavaca RS su rekli da će tražiti sastanak s „Elektroprivredom“, a u Privrednoj komori RS su ugovore koji su stigli iz ERS ocijenili nedopustivim.

Struja za privredu posljednji put je poskupjela u februaru ove godine i to za 4,9 odsto.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...