Privredna komora Republike Srpske organizovala Info dan na temu pomoći privrednicima putem vansudskog finansijskog restruktuiranja (foto)

Datum:

Share post:

Privredna komora Republike Srpske danas je u Bijeljini organizovala drugi Info dan na temu novog pravnog instituta definisanog Zakonom o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju.

Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske, istakla je da je ovakva vrsta Instituta prvi put definisan u Republici Srpskoj. Namjena i cilj je da se pomogne poslovnim subjektima u ranoj fazi prepoznavanja poslovnih poteškoća, kako bi na vrijeme reagovali.

„U samom postupku obavezno učestvuje dužnik i najmanje dva povjerioca od kojih jedan mora biti banka. Pored banke, može biti i više drugih povjerilaca ili drugih banaka. Cilj je da se spriječe potencijalni finansijski problemi u poslovanju. Institut posebno dobija na značaju u ovim današnjim uslovima gdje smo svjesni svih kriza koje su nas zadesile i koje su posljedice globalnih dešavanja, a koja utiču na poslovne subjekte. Bitno je istaći da u samom postupku vansudskog finansijskog restrukturiranja mogu učestvovati, pored privrednih društava i samostalni preduzetnici“, rekla je Kokot.

Obaveza Privredne komore RS bila je da obezbjedi posrednike u procesu, te je uz podršku IFC i Svjetske banke orgazovala obuku za fizička lica. Obuku je uspješno završilo 15 kandidata.

„Postoji nekoliko indikatora na osnovu čega se mogu prepoznati problemi. Ako poslovni subjekt ne može da izmiruje obaveze prema svojim povjeriocima ili ima pad prodaje, bilo kakva vrsta poteškoća u poslovanju, to je indikator da dolazi u poslovne finansijske poteškoće. Ideja jeste da poslovni subjekt prepozna da ima taj problem i da se javi komori sa namjerom da organizujemo postupak restruktuiranja u dogovoru sa povjeriocima. Ovo je dobrovoljni postupak i povjerioci moraju dati svoju saglasnost da žele učestvovati u samom postupku. Isto tako povjerilac može da pokrene postupak ako prepozna da njegov poslovni partner ulazi u određene probleme i tada tražimo saglasnost od dužnika“, rekla je Kokot, te istakla da u postupku mogu učestvovati subjekti koji su u ranoj fazi prepoznavanja problema.

Postupak je kreiran sa ciljem da se spriječi zapadanje u veće probleme i stečaj koji vodi u bankrot i brisanje poslovnog subjekta iz registra.

Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina, izrazila je nadu da će primjena Zakona pomoći privrednim društvima da prepoznaju problem i da uz pomoć Privredne komore i zastupnika stabilizuju preduzeće.

Sporazumno vansudsko finansijsko restrukturiranje (SVFR) predstavlja efikasan mehanizam za privredna društva i preduzetnike koji su se našli u finansijskim poteškoćama pomoću kojeg mogu da redefinišu dužničke odnose sa povjeriocima, prvenstveno bankama, ali i drugim povjeriocima kao što su dobavljači roba i usluga.

Za privredna društva i preduzetnike koji su se našli u finansijskim poteškoćama je značajno da se postupak sporazumnog vansudskog finansijsko restrukturiranja može okončati sporazumom koji može da obuhvati jednu ili više slijedećih mjera:

• Otplatu duga u ratama;
• Izmjenu rokova dospjelosti duga;
• Izmjenu visine kamatnih stopa ili drugih uslova kredita;
• Unovčenje ili prenos imovine radi namirenja potraživanja;
• Otpust duga;
• Davanje dodatnih sredstava obezbjeđenja;
• Pretvaranje potraživanja u kapital, i
• Druge mjere od značaja za realizaciju finansijskog restrukturiranja.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć Privredne komore, možete se obratiti na mail svfr@komorars.ba.

Infodan se realizuje u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke kroz Projekat za rješavanje pitanja dugovanja i prestanak poslovanja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) Vlade Švicarske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina sutra organizuje prijem za šampione BiH u futsalu

Sutra, 6. juna od 10.00 časova u Skupštini grada, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, organizovaće prijem za...

GRADOVI SA NAJVIŠE KREDITA: Banjaluka 56,1, Doboj 46, Bijeljina 27,3 miliona KM

Banjaluka i Doboj imaju najviše kredita: Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje...

DODIK: „Srpska stabilna, poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska institucionalno stabilna i da poštuje...

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...