Povodom Svjetskog dana reanimacije, članovi Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina su učenicima Medicinske škole i prolaznicima pokazivali osnovne mjere reanimacionog protokola.

„Danas smo ovdje da bismo prolaznicima, a i prisutnim učenicima srednje Medicinske škole pokazali osnovnu reanimaciju koju bi trebao da zna svaki građanin i koju može na zatečenom mjestu, gdje se nalazi, da pruži kao osnovnu pomoć koja je i najbitnija. Ako savladate najprostiju masažu grudnog koša, možete svakodnevno da spasite nekome život. Kao pripadnici Službe hitne pomoći, reanimaciju češće radimo na terenu nego u prostorijama Službe i sigurno smo svakodnevno u situaciji da na taj način nekome spasimo život i to najčešće kao posljedicu srčanih problema. Često na terenu zateknemo najpribranije u grupi koji započinju masažu srca, a najbitnije je da na taj način održe vještačku cirkulaciju dok mi ne dođemo na lice mjesta“, rekao je doktor Slobodan Stanišić, specijalista urgentne medicine.

Nenad Sandić, tehničar HMP ovaj posao radi od 2017.godine i ističe da ga zaista voli, iako je jako teško raditi u Službi hitne medicinske pomoći.

„Svaki dan imamo raznih terena i mnogo toga vidimo. Za sada se sa svim tim stresovima nosim relativno dobro. Za ovaj posao treba imati, kako kažu, „zeludac“. U situaciji sam da barem jednom dnevno spasem jedan ljudski život. Za mene je to ogromna satisfakcija, jer mi to ispunjava život. Volim ovaj posao. Svoj posao u Službi HMP ne bih mijenjao ni za jednu drugu službu, jer je užitak taj adrenalin, kad se ide na teren, ne znamo gdje idemo, što idemo, pogotovo kada su udesi u pitanju pa dajete sve od sebe da ih spasite, to je uspjeh Hitne pomoći“, iskren je Sandić.

Anastasija Jokić, učenik trećeg razreda bijeljinske Medicinske škole istakla je da je medicinu upisala zato što joj je ona uvijek bila zanimljiva.

„Predstavljalo mi je veliku privilegiju da pomažem ljudima, jer je to jako human posao i u svakom trenutku, gdje god da se nalazimo možemo da pomognemo prvenstveno svojim najbližima, a tako i svim ostalim građanima. Jako je važno što imamo priliku da obavljamo praksu i imamo direktan kontakt sa pacijentom, tu interakciju koja je veoma bitna za naš posao i veoma bitna priprema za sve što nas dalje očekuje u ovom poslu“, rekla je Jokić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име