Prioritetni projekti u Semberiji

Datum:

Share post:

Proteklih nekoliko dana, građani Semberije naročito oni bliže obalama Drine i Save, strijepilo su od velikog vodostaja ovih rijeka. Iz tog razloga kontaktirali smo Aleksandara Pljevaljčića, dipl.inž.građ.-hidro, zaposlenog u JP „Direkcija za izgradnju i razvoj grada“ doo Bijeljina sa preko 20 godina iskustva na projektovanju i izgradnji značajnih infrastrukturnih projekata iz oblasti komunalne hidrotehnike i zaštite od poplava na području Bijeljine i Republike Srpske.

Šta je u proteklom periodu urađeno na sistemu zaštite od poplava i dokle se stiglo sa izgradnjom Drinskog nasipa?
Bijeljina se u dva navrata, 2010. i 2014. godine suočila za katastrofalnim poplavama uzrokovanim velikm vodama rijeka Save i Drine.

U prethodnom periodu uložena su značajna sredstva za sanaciju Savskog nasipa kao i kanalske mreže na području Semberije, ali ni poslije 11 godina nema značajnog pomaka u izgradnji nedostajućeg dijela Drinskog nasipa, od Balatuna do Glavičica.

Razlozi su prije svega neriješeni imovinski odnosi na dijelu projektovane trase nasipa, a to lokalna zajednica bez pomoći države ne može da riješi.

TESTNA REKLAMA

Namjenski kredit Svjetske banke je u međuvremenu morao biti utrošen za druge vodoprivredne objekte pa je neophodno obezbijediti i nova sredstva za izgradnju u iznosu 25-30 miliona KM, kako nam se ne bi ponovili nemili događaji i katastrofalne štete iz 2010. i 2014. godine.

Iako se projekat izgradnje kanalizacije na području Grada Bijeljina čini završenim, postavlja se pitanje, da li kanalizaciona mreža prati izgradnju mnogobrojnih zgrada na području grada?
Najveći dio MZ Ledinci, u kojoj su i ulice Račanska i Beogradska sa velikim brojem novih stambenih blokova, nije pokriven javnom kanalizacionom mrežom i svi objekti otpadne vode ispuštaju u septičke jame i dalje u podzemlje.Građani se suočavaju sa otežanim održavanjem septika, zagađenjem podzemnih voda te neprijatnim mirisima.

Postojeća vodovodna mreža svojim kapacitetom ne odgovara povećanim potrebama za vodom ovog dijela grada.

Potrebno je što prije izraditi projektnu dokumentaciju za proširenje kanalizacione mreže i rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže za prioritetne dijelove naselja, sa najvećim brojem objekata, a potom krenuti u realizaciju izgradnje nove mreže. 

Prilikom izgradnje rekonstruisao bi se i dotrajali kolovoz u ulici Račanska koji je decenijama u lošem stanju i dotrajala kišna kanalizacija koja i pri manjim padavinama plavi ulicu i stvara probleme vozačima i pješacima koji svakodnevno koriste ovu frekventnu saobraćajnicu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / PDP Bijeljina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...